Мед - бутикова селекция:

Постни лозови сарми с ориз



На Бъдни вечер трапезата ухае на уют, топлина и спомени. Сред гозбите, които неизменно присъстват на този свещен празник, едно ястие изпъква с простота, вкус и символика, а именно постните лозови сарми с ориз.

Увити внимателно в нежни лозови листа, пълни с ароматен ориз и подправки, те носят духа на домашната традиция и смирението пред настъпващата Коледа. Всяка сармичка е като малко съкровище - резултат от търпение, любов и уважение към старите рецепти.

Рецептата за постни лозови сарми с ориз е подходяща както за святата трапеза на Бъдни вечер, така и за всеки друг ден от годината.


Постни лозови сарми с ориз


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45 мин
Общо време
65 мин
Порции: 4-5 (около 25 малки сарми)

Необходими продукти:

  • 25 лозови листа (пресни или от буркан)

  • 1 чаша ориз (около 200 г)

  • 1 голяма глава лук, ситно нарязан

  • 1 морков, настърган

  • 1/2 чаша домати (сок или настъргани)

  • 3–4 с. л. олио

  • 1 ч. л. червен пипер

  • 1 ч. л. джоджен

  • 1 ч. л. чубрица

  • Сол и черен пипер на вкус

  • Около 2 чаши гореща вода


1. Подготовка на плънката:
Загрейте олиото в дълбок тиган, добавете нарязания лук и моркова и ги запържете леко, докато омекнат.
Добавете измития и отцеден от вода ориз и гответе 2-3 минути, докато стане леко стъклен.
Прибавете доматите, подправките, сол и черен пипер.
Налейте 1 чаша вода и оставете да къкри, докато оризът поеме течността, но остане леко недоварен.
2. Подготовка на лозовите листа:
Ако са пресни, ги попарете за 2-3 минути в гореща вода, докато омекнат.
Ако са от буркан, изплакнете ги от саламурата, в която са били.
3. Оформяне на сармите:
Във всяко листо поставете по 1 чаена лъжичка от плънката и завийте стегнато, като пъхнете краищата навътре.
Подредете лозовите сарми плътно в тенджера.
4. Готвене:
Покрийте сармите с чиния (за да не се развалят като форма при варене) и залейте с 1 чаша гореща вода.
Варете на слаб огън около 40-45 минути, докато оризът омекне и листата станат крехки.
5. Поднасяне:
Традиционните лозови сарми се поднасят топли или студени, често с лимон и хляб.
Да ви е вкусно! 

Коментари