Тези меки, ароматни кифлички са класика, която никога не омръзва. С пълнеж от ябълки, сладко или шоколад, те са перфектни за неделна закуска, ароматно кафе или топъл следобед с книга. Всяка хапка носи уют, домашна топлина и за някои от нас и спомени от детството.
Вижте точната рецепта за пухкави домашни кифлички с пълнеж!
Пухкави домашни кифлички с пълнеж
Общо подготовка + втасване
25 мин + 60 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
90 мин
Порции: 12 кифлички
Необходими продукти:
За тестото:
-
500 г брашно
-
7 г суха мая (или 20 г прясна)
-
200 мл топло прясно мляко
-
80 г масло, разтопено
-
2 с. л. захар
-
1 яйце
-
Щипка сол
-
1 ч. л. ванилова есенция (по желание)
За пълнежа (по избор):
-
ябълков пълнеж (сварени настъргани ябълки с канела и захар), или
-
гъст мармалад от шипка/кайсия, или
-
парченца шоколад
За завършек:
-
малко прясно мляко за намазване
-
пудра захар за поръсване
1. Активиране на маята:
В купичка смесете топлото мляко, маята, захарта и 2 с. л. брашно. Оставете да шупне за 10 минути.2. Замесване:
В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете яйцето, разтопеното масло, ванилията и шупналата мая.Омесете меко, еластично тесто (ако лепне, добавете малко брашно).
3. Втасване:
Покрийте с кърпа и оставете тестото на топло за около 1 час, докато удвои обема си.4. Оформяне:
Разделете тестото на две части. Всяка разточете на кръг (∅ около 30 см) и разрежете на 6 триъгълника.В широката част сложете желания пълнеж и навийте към върха.
5. Печене:
Подредете кифличките върху тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с малко мляко.Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути, до златисто.
6. Финал:
Охладете леко и поръсете готовите кифлички с пудра захар.Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар