Мед - бутикова селекция:

Пухкави домашни кифлички с пълнеж



Тези меки, ароматни кифлички са класика, която никога не омръзва. С пълнеж от ябълки, сладко или шоколад, те са перфектни за неделна закуска, ароматно кафе или топъл следобед с книга. Всяка хапка носи уют, домашна топлина и за някои от нас и спомени от детството.

Вижте точната рецепта за пухкави домашни кифлички с пълнеж!


Пухкави домашни кифлички с пълнеж


 Общо подготовка + втасване
25 мин + 60 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
90 мин
Порции: 12 кифлички

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно

  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)

  • 200 мл топло прясно мляко

  • 80 г масло, разтопено

  • 2 с. л. захар

  • 1 яйце

  • Щипка сол

  • 1 ч. л. ванилова есенция (по желание)

За пълнежа (по избор):

  • ябълков пълнеж (сварени настъргани ябълки с канела и захар), или

  • гъст мармалад от шипка/кайсия, или

  • парченца шоколад

За завършек:

  • малко прясно мляко за намазване

  • пудра захар за поръсване


1. Активиране на маята:
В купичка смесете топлото мляко, маята, захарта и 2 с. л. брашно. Оставете да шупне за 10 минути.
2. Замесване:
В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете яйцето, разтопеното масло, ванилията и шупналата мая.
Омесете меко, еластично тесто (ако лепне, добавете малко брашно).
3. Втасване:
Покрийте с кърпа и оставете тестото на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
4. Оформяне:
Разделете тестото на две части. Всяка разточете на кръг (∅ около 30 см) и разрежете на 6 триъгълника.
В широката част сложете желания пълнеж и навийте към върха.
5. Печене:
Подредете кифличките върху тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с малко мляко.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути, до златисто.
6. Финал:
Охладете леко и поръсете готовите кифлички с пудра захар.
Да ви е сладко!

Коментари