Мед - бутикова селекция:

Пурички от маслено тесто с пухкав крем Дипломат (фунийки с крем)



Има сладкиши, които ни връщат в детството само с един поглед или аромат. Пуричките с крем са именно такъв десерт – пухкави, хрупкави цилиндърчета от маслено тесто, пълни с нежен крем Дипломат и поръсени с пудра захар. В комбинация с пресни ягоди или други любими плодове те се превръщат в изкушение, което съчетава класиката и свежестта. Този десерт е едновременно лесен за приготвяне и много впечатляващ - идеален за гости, празници или просто за малка радост в края на деня.


Пурички от маслено тесто с пухкав крем Дипломат (фунийки с крем)


 Общо подготовка + почивка на тестото
30 мин + 40 мин
Време за готвене
15-18 мин + 40 мин охлаждане и крем
Общо време
около 130 мин
Порции: 12-14 пурички

Необходими продукти:


За тестото:

  • 300 г брашно

  • 200 г студено масло, нарязано на кубчета

  • 80 г пудра захар

  • 1 жълтък

  • 2–3 с. л. студена вода

  • щипка сол

За крема Дипломат:

  • 400 мл прясно мляко

  • 2 жълтъка

  • 80 г захар

  • 30 г нишесте (или брашно)

  • 1 пакетче ванилия

  • 5 г желатин (1 равна ч. л.) + 2 с. л. вода

  • 200 мл течна сметана (35% масленост), добре охладена

За завършек:

  • пудра захар за поръсване

  • пресни ягоди

1.  Тестото.

Смесете брашното, пудрата захар и солта.
Добавете студеното масло и натрийте с пръсти или нож, докато стане на трохи.
Прибавете жълтъка и студената вода. Омесете бързо и оформете топка.
Завийте във фолио и оставете в хладилника за 30–40 минути.
2. Пуричките.
Разточете тестото на кора  с дебелина 3–4 мм.
Нарежете на ленти и ги навийте върху метални форми за пурички.
Подредете в тава и печете на 180°C за 15–18 минути, до златисто.
Извадете ги и ги охладете върху решетка.
3. Крем Дипломат.
Загрейте млякото с ванилията почти до кипване. Отстранете от котлона.
Разбийте жълтъците със захарта и нишестето.
На тънка струя добавете горещото мляко към жълтъците, бъркайки непрекъснато.
Върнете сместа на котлона и гответе до сгъстяване, след което отстранете. Нека кремът изстива за 12-13 минути на проветриво място. Така температурата му ще е спаднала до 55-60°C, при което все още ще е топъл, но не врящ.
Сега е моментът за желатина. Разтворете го във водата и го прибавете към топлия крем.
Покрийте със стреч фолио, като го докоснете до крема, и оставете да се охлади за поне 30-40 минути.
Разбийте сметаната на пухкав крем. и внимателно я смесете с охладения крем Патисиер. Именно така се получава крем Дипломат.
4. Сглобяване.
Напълнете пуричките с крема с помощта на пош.
Поръсете с пудра захар.
Декорирайте с ягоди (или малини, праскови, боровинки и т. н.) за свежест и цвят.
Имайте предвид, че със същата рецепта можете да приготвите и любимите фунийки с крем. 
Да ви е сладко!

Nostro.bg - Уреди за кухнята Открийте клубни оферти за премиум съдове за готвене и многофункционални уреди за дома от NostroLife.

Коментари