Мед - бутикова селекция:

Пържено пилешко в хрупкава панировка



Няма по-уютен аромат от този на прясно изпържено пиле - топло, ароматно и златисто.

Тази рецепта за пържено пилешко в хрупкава панировка комбинира класическия вкус на американското fried chicken с практичността на домашната кухня.
Предварителното бланширане в тази рецепта гарантира, че пилешкото остава крехко и добре сготвено, без риск от суров център.
Резултатът е съвършено балансирано ястие: сочна вътрешност и неустоимо хрупкава коричка.

Пържено пилешко в хрупкава панировка


 Общо подготовка
35 мин
Време за готвене
30 мин
Общо време
65-70 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешки бутчета и/или крилца

  • 1 ч. л. сол

  • Вода за бланширане

Марината:

  • 250 мл айрян или мътеница (или 200 мл кисело мляко + 50 мл вода)

  • 1 ч. л. чесън на прах

  • 1 ч. л. червен пипер

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 1 с. л. соев сос (по желание)

Панировка:

  • 1 1/2 чаша брашно

  • 1/2 чаша царевично нишесте

  • 1 ч. л. сол

  • 1 ч. л. чеснов прах

  • 1 ч. л. червен пипер

  • 2 яйца

  • Олио за пържене

1. Бланширане.
Сложете пилешкото в тенджера със студена подсолена вода.
Кипнете и варете 7–8 минути (бутчетата) или 5–6 минути (крилцата).
Извадете и подсушете добре с кухненска хартия.
2. Мариноване.
Смесете мътеницата (или айряна) с подправките и соевия сос. Потопете пилешките бутчета/крилца, покрийте ги и ги оставете в хладилник поне за 3–4 часа (или за цяла нощ).
3. Панировка.
В купа смесете брашното, нишестето и подправките. В друга купа разбийте яйцата.
4. Паниране.
Извадете пилешкото от маринатата, оваляйте в брашнената смес, потопете в яйцата и отново в брашното.
(Това е двойното паниране, което прави коричката супер хрупкава.)
5. Пържене.
Загрейте мазнината до ~175 °C (за електрически котлон с 9 степени - степен 6-7, например). Пържете по 8–10 мин (бутчета – 12 мин), докато повърхността стане златисто-кафява.
Извадете върху кухненска хартия.
6. Поднасяне.
Сервирайте с кетчуп, майонеза или медено-горчичен сос. Не забравяйте и любимата гарнитура за пърженото пилешко - вкусните пържени картофки.
Добър апетит!

Коментари