Мед - бутикова селекция:

Шоколадов десерт с бисквити - сладък салам в нова визия



Понякога най-обичаните рецепти не се нуждаят от промяна, а само от нова визия.

Този домашен шоколадов десерт с бисквити е съвременен прочит на класическия сладък салам - без печене, с дълбок какаов вкус и хрупкави парченца бисквити.
Поднесен в елегантна правоъгълна форма, той е перфектен както за следобедно кафе, така и за специални гости.
Нежен, ароматен и лесен за приготвяне, това е сладкиш, който съчетава вкуса на детството с визията на модерен десерт.

Шоколадов десерт с бисквити - сладък салам в нова визия


 Общо подготовка
15 мин
Време за стягане
120-180 мин
Общо време
3 часа и 15 мин
Порции: 10-12 парчета

Необходими продукти:

  • 300 г обикновени бисквити (Petit Beurre или подобни)

  • 120 г краве масло (размекнато)

  • 100 г захар

  • 3 с. л. натурално какао

  • 100 мл прясно мляко

  • 50 г орехи (по желание)

  • 1 ч. л. ванилия

  • 1–2 с. л. ром или есенция ром (по желание)

  • щипка сол

1. Пригответе бисквитите.

Натрошете ги на едри парченца. Така ще се запази онзи характерен шарен вид на сладкия салам.

2. Направете шоколадовата смес.

В тенджерка или касерола на слаб огън загрейте млякото, захарта и маслото.
След като се разтопят и обединят, добавете какаото и разбъркайте до гладка, гъста смес.

3. Смесете съставките.

Изсипете шоколадовата смес върху бисквитите, добавете ванилията, щипката сол и рома.
Разбъркайте внимателно, докато бисквитите се покрият равномерно, без да ги трошите прекалено.

4. Оформете десерта.

Покрийте правоъгълна форма (около 20×12 см) с прозрачно фолио.
Изсипете сместа, притиснете равномерно с лъжица и загладете повърхността.
Покрийте и приберете в хладилник за 2-3 часа.

5. Сервиране.

Извадете десерта, обърнете го върху дъска и нарежете на правоъгълни парчета (в зависимост от формата), леко полегнали едно върху друго, за да изглежда елегантно и апетитно. 

Да ви е сладко!

Коментари