Понякога най-обичаните рецепти не се нуждаят от промяна, а само от нова визия.
Този домашен шоколадов десерт с бисквити е съвременен прочит на класическия сладък салам - без печене, с дълбок какаов вкус и хрупкави парченца бисквити.Поднесен в елегантна правоъгълна форма, той е перфектен както за следобедно кафе, така и за специални гости.
Нежен, ароматен и лесен за приготвяне, това е сладкиш, който съчетава вкуса на детството с визията на модерен десерт.
Шоколадов десерт с бисквити - сладък салам в нова визия
Необходими продукти:
-
300 г обикновени бисквити (Petit Beurre или подобни)
-
120 г краве масло (размекнато)
-
100 г захар
-
3 с. л. натурално какао
-
100 мл прясно мляко
-
50 г орехи (по желание)
-
1 ч. л. ванилия
-
1–2 с. л. ром или есенция ром (по желание)
-
щипка сол
Натрошете ги на едри парченца. Така ще се запази онзи характерен шарен вид на сладкия салам.
2. Направете шоколадовата смес.
В тенджерка или касерола на слаб огън загрейте млякото, захарта и маслото.
След като се разтопят и обединят, добавете какаото и разбъркайте до гладка, гъста смес.
3. Смесете съставките.
Изсипете шоколадовата смес върху бисквитите, добавете ванилията, щипката сол и рома.
Разбъркайте внимателно, докато бисквитите се покрият равномерно, без да ги трошите прекалено.
4. Оформете десерта.
Покрийте правоъгълна форма (около 20×12 см) с прозрачно фолио.
Изсипете сместа, притиснете равномерно с лъжица и загладете повърхността.
Покрийте и приберете в хладилник за 2-3 часа.
5. Сервиране.
Извадете десерта, обърнете го върху дъска и нарежете на правоъгълни парчета (в зависимост от формата), леко полегнали едно върху друго, за да изглежда елегантно и апетитно.
Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар