Мед - бутикова селекция:

Шоколадово-карамелен венец с фъстъци (babka wreath)



Понякога само една ароматна хапка може да превърне обикновен ден в уютен празник. Този шоколадовo-карамелен венец с фъстъци е точно такава магия - пухкаво, маслено тесто, усукано с щедър слой дулсе де лече и шоколадов крем, поръсено с хрупкави фъстъци и нежна пудра захар.

Ароматът на печено тесто и топъл карамел ще изпълни кухнята ви и ще ви подари най-хубавите моменти - онези, в които всичко е просто, сладко и домашно. Ето как да приготвите тази празнична вкусотийка, подходяща за семеен празник, Коледа, Великден и др.:

Шоколадово-карамелен венец с фъстъци 


 Общо подготовка
125 мин
Време за готвене
40-45 мин
Общо време
160 мин
Порции: 8-10 щедри парчета (за 1 венец ~26–28 см)

Необходими продукти:

За тестото:

  • 350 г бяло брашно

  • 7 г суха мая

  • 50 г захар

  • щипка сол

  • 150 мл топло мляко

  • 70 г разтопено масло

  • 1 яйце + 1 жълтък

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За пълнежа:

  • 200 г дулсе де лече (или карамелен крем)

  • 100 г шоколадов крем (Nutella или подобен)

  • 1 ч. л. канела (по избор)

За поръсване:

  • 70–100 г натрошени фъстъци или лешници

  • пудра захар за финал


1. Тесто:
Смесете сухите съставки (брашно, захар, сол, мая). Добавете топлото мляко, яйцето, жълтъка, ванилията и разтопеното масло. Замесете меко, гладко тесто. Месете около 10 минути.
Покрийте го и оставете да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
2. Оформяне:
Разточете тестото на правоъгълник (приблизително 30×40 см). Намажете равномерно с дулсе де лече и шоколадовия крем. Навийте тестената кора стегнато на руло по дългата страна.
С остър нож разрежете рулото по дължина на две половини, като оставите единия край леко свързан. Усукайте двете части една около друга с разреза нагоре.
3. Форма:
Оформете венец или му придайте леко елипсовидна форма, свържете двата края и внимателно прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с памучна кърпа и оставете венеца за второ втасване за 30 минути.
4. Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Печете от 35 до 40 минути до златисто. Ако повърхността започне да потъмнява повече, покрийте леко с фолио за печене.
5. Финал:
Докато тестеният десерт е още топъл, намажете леко повърхността с малко карамелен крем (дулсе де лече, разредено с вода 1:1), поръсете обилно с фъстъци (може и лешници или орехи) и накрая с малко пудра захар.
Да ви е сладко!

Снимка: Karina Kungla

Коментари

Публикуване на коментар