Понякога само една ароматна хапка може да превърне обикновен ден в уютен празник. Този шоколадовo-карамелен венец с фъстъци е точно такава магия - пухкаво, маслено тесто, усукано с щедър слой дулсе де лече и шоколадов крем, поръсено с хрупкави фъстъци и нежна пудра захар.
Ароматът на печено тесто и топъл карамел ще изпълни кухнята ви и ще ви подари най-хубавите моменти - онези, в които всичко е просто, сладко и домашно. Ето как да приготвите тази празнична вкусотийка, подходяща за семеен празник, Коледа, Великден и др.:Шоколадово-карамелен венец с фъстъци
Общо подготовка
125 мин
Време за готвене
40-45 мин
Общо време
160 мин
Порции: 8-10 щедри парчета (за 1 венец ~26–28 см)
Необходими продукти:
За тестото:
-
350 г бяло брашно
-
7 г суха мая
-
50 г захар
-
щипка сол
-
150 мл топло мляко
-
70 г разтопено масло
-
1 яйце + 1 жълтък
-
1 ч. л. ванилов екстракт
За пълнежа:
-
200 г дулсе де лече (или карамелен крем)
-
100 г шоколадов крем (Nutella или подобен)
-
1 ч. л. канела (по избор)
За поръсване:
-
70–100 г натрошени фъстъци или лешници
-
пудра захар за финал
1. Тесто:
Смесете сухите съставки (брашно, захар, сол, мая). Добавете топлото мляко, яйцето, жълтъка, ванилията и разтопеното масло. Замесете меко, гладко тесто. Месете около 10 минути.Покрийте го и оставете да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
2. Оформяне:
Разточете тестото на правоъгълник (приблизително 30×40 см). Намажете равномерно с дулсе де лече и шоколадовия крем. Навийте тестената кора стегнато на руло по дългата страна.С остър нож разрежете рулото по дължина на две половини, като оставите единия край леко свързан. Усукайте двете части една около друга с разреза нагоре.
3. Форма:
Оформете венец или му придайте леко елипсовидна форма, свържете двата края и внимателно прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с памучна кърпа и оставете венеца за второ втасване за 30 минути.4. Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Печете от 35 до 40 минути до златисто. Ако повърхността започне да потъмнява повече, покрийте леко с фолио за печене.5. Финал:
Докато тестеният десерт е още топъл, намажете леко повърхността с малко карамелен крем (дулсе де лече, разредено с вода 1:1), поръсете обилно с фъстъци (може и лешници или орехи) и накрая с малко пудра захар.Да ви е сладко!
Снимка: Karina Kungla

Прекрасен венец!
ОтговорИзтриване