Мед - бутикова селекция:

Шоколадово суфле (lava cake)



Шоколадовото суфле с течен център, познато още като "molten lava cake", е сред най-впечатляващите десерти, които някога са се появявали в ресторантското меню. Според една история, то е създадено по случайност през 1987 година в ресторант "JoJo" в Ню Йорк от френския шеф готвач и негов собственик Жан-Жорж Вонгерихтен, когато недоизпекъл шоколадов кейк и открил колко изкушаващ е течният център. Други твърдят, че корените му са в класическите френски суфлета. Независимо от легендите, днес това е десерт-икона, който съчетава два свята: пухкав, лек блат отвън и богат, кадифен шоколад отвътре.

Това е сладкиш, който винаги предизвиква ефект "уау" – идеален за празници, романтични вечери или просто когато искаме да си доставим истинска наслада.


Шоколадово суфле (Chocolate molten lava cake)


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
9-11 мин
Общо време
25 мин
Порции: 4

Необходими продукти: 

  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • 100 г масло (плюс малко за намазване на формичките)
  • 3 яйца + 2 жълтъка
  • 100 г захар
  • 50 г брашно (пресято)
  • щипка сол
  • пудра захар за поръсване
1. Подгответе формичките: Намажете ги добре с масло и поръсете с малко какао или брашно, за да не залепне сместа.
2. Разтопете шоколада и маслото: На водна баня или в микровълнова на кратки интервали, като разбърквате до гладка смес.
3. Разбийте яйцата и захарта: В купа разбийте трите яйца + 2 жълтъка със захарта до получаването на пухкава светла смес.
4. Смесване: Прибавете разтопения шоколад и маслото към яйчената смес. Разбъркайте внимателно.
5. Добавете брашното: Пресейте и прибавете брашното с щипка сол. Разбъркайте с шпатула, но за кратко.
6. Печене: Разпределете сместа в подготвените формички. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 8–11 минути. Краищата трябва да са стегнати, а центърът да е все още мек.
7. Поднасяне: Оставете шоколадовото суфле за 1 минута да се отпусне, после обърнете върху чиния. Поръсете с пудра захар и сервирайте веднага.

Тънкости за перфектен резултат
  • Времето за печене е ключово - 1 минута повече или по-малко може да промени центъра.
  • Ако искате по-изразен течен ефект, намалете времето с 1 минута.
  • Ако ще сервирате на гости, може да приготвите сместа предварително и да съхранявате във формичките в хладилник до момента на печене.
  • Използвайте висококачествен шоколад - това е сърцето на десерта.
Шоколадовото суфле се съчетава прекрасно с топка ванилов сладолед, пресни малини или ягоди, разбита сметана, акценти от ликьор (портокалов, например). Да ви е сладко!



Коментари