Шоколадовото суфле с течен център, познато още като "molten lava cake", е сред най-впечатляващите десерти, които някога са се появявали в ресторантското меню. Според една история, то е създадено по случайност през 1987 година в ресторант "JoJo" в Ню Йорк от френския шеф готвач и негов собственик Жан-Жорж Вонгерихтен, когато недоизпекъл шоколадов кейк и открил колко изкушаващ е течният център. Други твърдят, че корените му са в класическите френски суфлета. Независимо от легендите, днес това е десерт-икона, който съчетава два свята: пухкав, лек блат отвън и богат, кадифен шоколад отвътре.
Това е сладкиш, който винаги предизвиква ефект "уау" – идеален за празници, романтични вечери или просто когато искаме да си доставим истинска наслада.
Шоколадово суфле (Chocolate molten lava cake)
Необходими продукти:
- 200 г натурален шоколад (70% какао)
- 100 г масло (плюс малко за намазване на формичките)
- 3 яйца + 2 жълтъка
- 100 г захар
- 50 г брашно (пресято)
- щипка сол
- пудра захар за поръсване
- Времето за печене е ключово - 1 минута повече или по-малко може да промени центъра.
- Ако искате по-изразен течен ефект, намалете времето с 1 минута.
- Ако ще сервирате на гости, може да приготвите сместа предварително и да съхранявате във формичките в хладилник до момента на печене.
- Използвайте висококачествен шоколад - това е сърцето на десерта.

Коментари
Публикуване на коментар