Мед - бутикова селекция:

Сладкиш с боровинки и лимонова глазура



Има сладкиши, които просто ухаят на уют. Този боровинков сладкиш е точно такъв - нежен, ароматен и с онова домашно усещане, което ни връща към лежерните следобеди, чашата кафе и аромата на ванилия във въздуха.

Боровинките му придават свежест и сочност, а фината глазура от лимон и пудра захар добавя лек контраст, който дава допълнително удоволствие във всяка хапка.
Приготвя се лесно, изглежда впечатляващо и е чудесен избор за неделно изкушение или за споделяне с близки. Вижте как да приготвите този сладкиш с боровинки и лимонова глазура - точна рецепта в няколко стъпки.

Сладкиш с боровинки и лимонова глазура


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
45 мин
Общо време
60 мин
Порции: 12 квадратни парчета

Необходими продукти:

За сладкиша:

  • 2 яйца

  • 150 г захар

  • 100 мл слънчогледово олио (или разтопено масло)

  • 150 мл прясно мляко

  • 220 г брашно

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • Щипка сол

  • Настъргана кора от 1 лимон (по желание, за аромат)

  • 150–170 г пресни или замразени боровинки (ако са замразени, не ги размразявайте)

За глазурата:

  • 4 с. л. пудра захар

  • 1-2 с. л. лимонов сок (или мляко за по-мек вкус)


1. Разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава смес.
2. Добавете олиото и млякото, разбъркайте добре.
3. Смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол) и ги добавете към течната смес.
4. Прибавете лимоновата кора и разбъркайте внимателно.
5. Добавете боровинките, като разбъркате леко, за да не се спукат в сместа.
6. Излейте сместа в квадратна или правоъгълна форма (20×20 см), покрита с хартия за печене.
7. Печете на 175°C за около 40-45 минути до златист цвят и суха клечка.
8. Охладете сладкиша и полейте с глазурата, приготвена от пудра захар и лимонов сок, които сте разбили добре с миксер.
Да ви е вкусно!

Коментари