Има сладкиши, които просто ухаят на уют. Този боровинков сладкиш е точно такъв - нежен, ароматен и с онова домашно усещане, което ни връща към лежерните следобеди, чашата кафе и аромата на ванилия във въздуха.
Боровинките му придават свежест и сочност, а фината глазура от лимон и пудра захар добавя лек контраст, който дава допълнително удоволствие във всяка хапка.Приготвя се лесно, изглежда впечатляващо и е чудесен избор за неделно изкушение или за споделяне с близки. Вижте как да приготвите този сладкиш с боровинки и лимонова глазура - точна рецепта в няколко стъпки.
Сладкиш с боровинки и лимонова глазура
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
45 мин
Общо време
60 мин
Порции: 12 квадратни парчета
Необходими продукти:
За сладкиша:
-
2 яйца
-
150 г захар
-
100 мл слънчогледово олио (или разтопено масло)
-
150 мл прясно мляко
-
220 г брашно
-
1 ч. л. бакпулвер
-
Щипка сол
-
Настъргана кора от 1 лимон (по желание, за аромат)
-
150–170 г пресни или замразени боровинки (ако са замразени, не ги размразявайте)
За глазурата:
-
4 с. л. пудра захар
-
1-2 с. л. лимонов сок (или мляко за по-мек вкус)
1. Разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава смес.
2. Добавете олиото и млякото, разбъркайте добре.
3. Смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол) и ги добавете към течната смес.
4. Прибавете лимоновата кора и разбъркайте внимателно.
5. Добавете боровинките, като разбъркате леко, за да не се спукат в сместа.
6. Излейте сместа в квадратна или правоъгълна форма (20×20 см), покрита с хартия за печене.
7. Печете на 175°C за около 40-45 минути до златист цвят и суха клечка.
8. Охладете сладкиша и полейте с глазурата, приготвена от пудра захар и лимонов сок, които сте разбили добре с миксер.
Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар