Мед - бутикова селекция:

Сладко от портокалови корички



Сладкото от портокалови корички е класика с корени в средиземноморската кулинарна традиция. Намираме го както в старите италиански, така и във френските и гръцките рецептурници. В България навлиза през първата половина на XX век, когато портокалите започват да се внасят целогодишно.

Днес се счита за луксозен, но достъпен десерт или добавка към десерти, особено за вкусни печива, приготвяни за Коледа или Великден


Сладко от портокалови корички 


 Общо подготовка + изкисване
30 мин + 24 часа
Време за готвене
50 мин
Общо време
над 26 часа (с изкисването)
Порции: около 4-5 бурканчета по 300 мл

Необходими продукти:
  • Корите от 6 големи портокала (около 400 г)

  • 800 г захар

  • 800 мл вода

  • Сокът на 1 лимон

  • По желание: 1 ч. л. ванилова захар или 1 пръчка канела за аромат


1. Подготовка на коричките.
Измийте добре портокалите с топла вода и сода бикарбонат, за да се отстранят восъците.
Обелете ги внимателно - само оранжевата част, без бялата, ако искате по-малко горчив вкус.
Нарежете корите на тънки ивици или дребни парченца (по избор).
2. Премахване на горчивината.
Поставете корите в голяма купа със студена вода и ги оставете да се накиснат за 24 часа, като сменяте водата 3 пъти.
След това ги бланширайте: сложете ги в кипяща вода за 3 минути, излейте водата, налейте нова и повторете два пъти.
Тази стъпка е ключова за нежния вкус.
3. Приготвяне на сиропа.
В тенджера сложете водата и захарта.
Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно и сиропът започне леко да се сгъстява (около 8–10 минути след завиране).
Добавете коричките и варете на тих огън, без капак, около 35–40 минути, като от време на време разбърквате.
4. Финализиране.
Добавете лимоновия сок и варете още 5–10 минути, докато сиропът стане гъст и прозрачен.
Проверете готовността: капнете капка върху студена чиния и ако се задържи на място и не се разлива, сладкото е готово.
5. Съхранение.
Напълнете горещото сладко в сухи, затоплени буркани.
Затворете веднага и обърнете с капачките надолу за 5 минути.
Съхранявайте на хладно и тъмно място до 1 година.
Как да поднесете:
  • Класически – върху препечена филийка с масло.
  • Елегантно – като дoбавка към ванилов крем, палачинки или чийзкейк.
  • Неочаквано – като глазура към печено патешко или сирена тип бри и камембер.

Това сладко е ароматна симфония от горчиво и сладко, от цитрус и топлина.
Във всяка лъжица от него има зима, слънце и търпение – три неща, които винаги носят уют. Радвайте му се! Да ви е сладко!

Снимка: Roman Odintsov/Pexels

Коментари