Телешкото варено е една от най-емблематичните супи в българската кухня - топло, ароматно и питателно ястие, което ни връща към домашния уют. Богатият вкус на телешко месо, съчетан с кореноплодни зеленчуци, го прави идеално за студените дни.
Телешко варено - класическа българска рецепта
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
120 мин
Общо време
135 мин
Порции: 6
Необходими продукти:
-
1 кг телешко месо (най-добре джолан или гърди)
-
3 моркова
-
4 картофа
-
1 глава целина (или 2–3 стръка)
-
2 глави лук
-
1 парче пащърнак (по желание)
-
3–4 зърна черен пипер
-
2 дафинови листа
-
1 връзка магданоз
-
сол на вкус
1. Нарежете месото на едри парчета и го сложете в дълбока тенджера. Залейте с около 3 литра студена вода.
2. Сложете на котлона и оставете да заври. Оберете образувалата се пяна с решетъчна лъжица.
3. Добавете целите обелени лук, морковите, пащърнака и целината. Посолете леко.
4. Намалете котлона и варете на слаб огън около 1 час и 30 минути, докато месото омекне.
5. Добавете обелените и нарязани на едри кубчета картофи. Варете още 20 минути.
6. Накрая сложете черния пипер и дафиновите листа. Оставете още 5–10 минути да покъкри.
7. Поднесете ястието горещо, поръсено с пресен магданоз.
Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар