Нежна, ароматна и неустоима - това е домашната торта Медовик, позната още като руска медена торта. Слоеве от златисти медени кори, които се топят в устата, редувани със светъл, въздушен крем от заквасена сметана… Всяка хапка носи уют и спомени за детството. Тази рецепта е точна, лесна за следване и дава съвършен резултат, а именно блатове, които не се разпадат, крем, който не се разтича, и онзи баланс между сладост и лек кисел нюанс, който прави медовика истинска класика сред десертите.
Медовикът е емблематичен руски десерт, създаден още в началото на XIX век в императорската кухня. Според легендата, млад готвач приготвил медена торта с гъста заквасена сметана за самата руска императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на император Александър I, без да знае за нейната неприязън към меда. Вкусът на тортата обаче, бил толкова фин, че императрицата се влюбила в нея, а тортата станала любим десерт и в целия дворец.
Торта Медовик (руска медена торта)
Общо подготовка (замесване, разточване, крем)
40 мин
Време за готвене
35-40 мин
Общо време
80 мин + поне 12 часа охлаждане и престой в хладилник
Необходими продукти:
За медените кори (до 8–9 тънки блата):
-
3 яйца (стайна температура)
-
150 г захар
-
100 г мед (натурален)
-
80-100 г краве масло
-
1 ч. л. сода (или 10–12 г бакпулвер за по-меки кори)
-
380–420 г брашно (приблизително)
-
щипка сол
За крема със заквасена сметана:
-
700 г заквасена сметана (20–30% масленост) (или 500 г маскарпоне + 200 г течна сладкарска сметана - за по-плътен вариант)
-
150–200 г пудра захар (регулирай по сладост)
-
1 ч. л. ванилов екстракт
(Алтернатива: 800 г заквасена сметана + 100–150 г пудра захар - с по-кисел и лек вкус)
За покриване/натрошаване:
1. Подготовка на меденото тесто.
В купа на водна баня на слаб огън разтопете заедно маслото, меда и захарта, като разбърквате до хомогенност. Не оставяйте сместа да заври, а просто загрейте и разтворете захарта.
Охладете леко за поне 5 минути, за да не рискувате яйцата да се сготвят, когато ги добавяте. След това ги добавете едно по едно, като бъркате енергично.
Добавете содата и разбъркайте.
Започнете да прибавяте брашното (предварително пресято) постепенно, докато получите меко, леко лепкаво тесто, което не трябва да е много твърдо.
Оформете тестото на топка, покрийте със стреч фолио и оставете 15–20 мин да си "почива". След това се разточва лесно.
2. Разделяне и изпичане на тънките кори.
Загрейте фурната на 180°C.
Раздели тестото на 6–8 равни части, в зависимост от това колко тънки искате да бъдат блатовете. Работете с едно парче, останалите дръжте покрити с кърпа.
Разточвайте всяка част върху набрашнена повърхност до тънък кръг/диаметър, съответстващ на формата на тортата (20–22 см). Корите трябва да са тънки, около 2–3 мм.
Прехвърлете на хартия за печене и печете в предварително загрята фурна за 4-6 минути до леко златисто. Времето зависи от дебелината на всяка кора. След първата кора преценете как да процедирате и с останалите.
Охладете напълно всички кори. Натрошете допълнителна кора или изрезки от кори за покритието от трохи.
Уточнение за тестото: количеството брашно варира (медът и яйцата внасят влага). Целта е меко тесто, което може да се разточи на тънки кори. Ако след добавяне на 380 грама брашно тестото е още твърде меко и лепне, добавяйте по 1 супена лъжица брашно до идеалната консистенция.
3. Приготвяне на крема.
Използвайте студена заквасена сметана.
Пресейте пудрата захар и я разбъркайте със сметаната и ваниловия екстракт до гладка смес. Ако кремът е много течен, можете да го стабилизирате със 100 грама маскарпоне, в което разбъркате пудра захар, а после го добавите към заквасената сметана.
4. Сглобяване.
Поставете първия блат върху подходящо десертно плато. Намажете равномерно с 2–3 супени лъжици крем (приблизително 10–15 мм слой).
Поставете втори блат и отново крем. Повтаряйте за всички блатове. Запазете част от крема за измазване на страните на тортата.
Ако искате по-гладък борд, намажете цялата торта с тънък слой крем и охладете за 10-15 минути в хладилник, а след това довършете.
Натрошените изрезки от блатовете, които сте смеляли с чопър/кухненски робот се слагат по стените и горната част на тортата. Слагайки ги, притиснете леко, за да залепнат добре.
Оставете тортата Медовик за поне 12 часа в хладилник (най-добре е за 24 часа). Така блатовете ще поемат крема и ще придобият онзи кадифен вкус, който прави тортата Медовик наистина легендарна.
Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар