Мед - бутикова селекция:

Класически немски щолен



Има сладкиши, които не просто се приготвят - те носят настроение, събират семейството и изпълват дома с аромат на празници. Точно такъв е коледният щолен. Традиционно немско печиво, но отдавна обичано на много места по света, той впечатлява с богатия си вкус на масло, ванилия и сушени плодове, скрити в меко, но плътно тесто. Щоленът от тази рецепта е истинско удоволствие за небцето - леко ронлив, ароматен, щедро поръсен с пудра захар и достатъчно плътен, за да узрява и да става още по-добър с всеки изминал ден. Ако търсите рецепта, която да не подвежда и да дава реален резултат, това е перфектното коледно печиво - класически немски щолен.


Класически немски щолен


 Общо подготовка + накисване на плодовете
30 мин + 3-12 ч
Време за втасване и готвене
около 1.5-2 часа + 60-70 мин
Общо време
около 220 мин, без времето за накисване на плодовете 
Порции: 10-14 (при щолен от 1-1.2 кг)

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно

  • 80 г захар

  • 200 мл прясно мляко, леко затоплено

  • 120 г меко масло

  • 1 яйце

  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)

  • 1 ч. л. екстракт ванилия

  • 1/4 ч. л. сол

  • 1/2 ч. л. канела

  • щипка индийско орехче (по желание)

Сушени плодове и ядки:

  • 200 г стафиди

  • 60-80 г нарязани бадеми

  • 60-80 г цитрусова или лимонова (кандис) кора

  • 50 мл ром, бренди или портокалов сок за накисване

За финалното покритие:

  • 80-100 г разтопено краве масло

  • обилно количество пудра захар (за дебел пласт, както се вижда на снимката)


1. Накисване на плодовете.
Стафидите и цитрусовите кори залейте с рома (или брендито, сока и т. н.). Оставете ги минимум за 3 часа, най-добре за една нощ.
Това е важно, за да стафидите да станат сочни и да се разпределят равномерно.
2. Омесване.
В топлото мляко разтворете маята + 1 супена лъжица захар + 2 супени лъжици брашно, след което я оставете 10 минути да се активира. 
В голяма купа смесете брашното, захарта, солта и подправките.
Добавете активираната мая, маслото и яйцето и омесете меко, нелепкаво тесто. Тестото за щолен не е еластично като за козунак, по-плътно е.
3. Добавяне на плодовете.
Отцедете плодовете добре и ги "втрийте" в тестото. Целта е да се разпределят равномерно.
4. Първо втасване.
Покрийте купата с тестото с памучна кърпа и оставете на топло за 1,5-2 часа, докато леко увеличи обема си.
Щоленът не бухва като козунак и това е нормално.
5. Оформяне.
Оформете тестото в продълговата форма. Може да направите леко прегъване на единия край върху другия (класическа форма), но не е задължително.
Оставете го да отпочине 20-30 минути.
6. Печене.
Печете щолена в предварително загрята фурна на 170°C за 60-70 минути.
Целта е да стане златист, а вътрешността - стегната.
7. Маслено "запечатване" + пудра захар.
Веднага след изваждане от фурната намажете щедро щолена с разтопеното масло (то попива и създава влажна, ароматна коричка). След като попие, поръсете обилно с пудра захар.
Повторете второ обилно поръсване след 10 минути, за да получите точно този пухкав бял вид от снимката.
8. Узряване (по желание).
Завийте щолена в хартия от всички страни и оставете за 3-7 дни в кутия в по-хладно помещение.
Разбира се, можете да го консумирате и веднага, ако нямате търпение за истински впечатляващия резултат. 
Да ви е сладко!

Как и къде да съхранявате щолена, за да узрее правилно

Щоленът е сладкиш, който се подобрява с времето, става по-ароматен, по-мек и по-хармоничен. Но това става само ако се съхранява правилно.
Как да го увиете:
1. Оставете го да изстине напълно.
2. Увийте го плътно в хартия за печене (НЕ в найлон).
3. По желание, над хартията можете да го увиете и в алуминиево готварско фолио (с лека възможност за "дишане") или да го сложите в метална кутия, но да не е с херметическо затваряне. Херметичните кутии са с плътно затваряне, което е сериозна предпоставка за образуване на мухъл.
С изброените съвети щоленът се предпазва от изсъхване и запазва масления аромат.
Къде да го съхранявате:
В метална кутия или плътно затворена кутия.
На тъмно, сухо и хладно място, като идеални опции са:
  • килер
  • шкаф, далече от отопление
  • хладно помещение
  • нестудена част на балкон
Не съхранявайте в хладилник, защото изсушава щолена, променя текстурата и е влажна среда, неподходяща за по-дълъг престой.
Температура:
10–18°C е идеалният диапазон.
Колко време да зрее:
  • Минимум: 3 дни
  • Оптимално: 7–10 дни
  • Може да стои дори до 3–4 седмици, ако е добре омаслен и покрит с пудра захар (която пази от влага).

Точно такъв тип щолен, който е маслен, с пудра захар и без марципан в средата, се запазва отлично и за дълго.

✔ Колко време е безопасно да се държи?
  • 7–10 дни → идеален период за узряване и най-добър вкус
  • до 3–4 седмици → реалистично безопасно, ако е при правилни условия
За домашен щолен 3–4 седмици е реалистичният максимум (!).

✔ Можем ли да замразим щолен?
Да! Замразява се отлично. Просто го увийте плътно и по този начин може да стои до 3 месеца във фризер. Размразява се бавно - за 12 часа на стайна температура.

Фото вдъхновение: Pixabay

Коментари