За тестото:
-
500 г брашно
-
80 г захар
-
200 мл прясно мляко, леко затоплено
-
120 г меко масло
-
1 яйце
-
7 г суха мая (или 20 г прясна)
-
1 ч. л. екстракт ванилия
-
1/4 ч. л. сол
-
1/2 ч. л. канела
-
щипка индийско орехче (по желание)
Сушени плодове и ядки:
За финалното покритие:
-
80-100 г разтопено краве масло
-
обилно количество пудра захар (за дебел пласт, както се вижда на снимката)
1. Накисване на плодовете.
Стафидите и цитрусовите кори залейте с рома (или брендито, сока и т. н.). Оставете ги минимум за 3 часа, най-добре за една нощ.
Това е важно, за да стафидите да станат сочни и да се разпределят равномерно.
2. Омесване.
В топлото мляко разтворете маята + 1 супена лъжица захар + 2 супени лъжици брашно, след което я оставете 10 минути да се активира.
В голяма купа смесете брашното, захарта, солта и подправките.
Добавете активираната мая, маслото и яйцето и омесете меко, нелепкаво тесто. Тестото за щолен не е еластично като за козунак, по-плътно е.
3. Добавяне на плодовете.
Отцедете плодовете добре и ги "втрийте" в тестото. Целта е да се разпределят равномерно.
4. Първо втасване.
Покрийте купата с тестото с памучна кърпа и оставете на топло за 1,5-2 часа, докато леко увеличи обема си.
Щоленът не бухва като козунак и това е нормално.
5. Оформяне.
Оформете тестото в продълговата форма. Може да направите леко прегъване на единия край върху другия (класическа форма), но не е задължително.
Оставете го да отпочине 20-30 минути.
6. Печене.
Печете щолена в предварително загрята фурна на 170°C за 60-70 минути.
Целта е да стане златист, а вътрешността - стегната.
7. Маслено "запечатване" + пудра захар.
Веднага след изваждане от фурната намажете щедро щолена с разтопеното масло (то попива и създава влажна, ароматна коричка). След като попие, поръсете обилно с пудра захар.
Повторете второ обилно поръсване след 10 минути, за да получите точно този пухкав бял вид от снимката.
8. Узряване (по желание).
Завийте щолена в хартия от всички страни и оставете за 3-7 дни в кутия в по-хладно помещение.
Разбира се, можете да го консумирате и веднага, ако нямате търпение за истински впечатляващия резултат.
Да ви е сладко!
Как и къде да съхранявате щолена, за да узрее правилно
Щоленът е сладкиш, който се подобрява с времето, става по-ароматен, по-мек и по-хармоничен. Но това става само ако се съхранява правилно.
✔ Как да го увиете:
1. Оставете го да изстине напълно.
2. Увийте го плътно в хартия за печене (НЕ в найлон).
3. По желание, над хартията можете да го увиете и в алуминиево готварско фолио (с лека възможност за "дишане") или да го сложите в метална кутия, но да не е с херметическо затваряне. Херметичните кутии са с плътно затваряне, което е сериозна предпоставка за образуване на мухъл.
С изброените съвети щоленът се предпазва от изсъхване и запазва масления аромат.
✔ Къде да го съхранявате:
В метална кутия или плътно затворена кутия.
На тъмно, сухо и хладно място, като идеални опции са:
- килер
- шкаф, далече от отопление
- хладно помещение
- нестудена част на балкон
Не съхранявайте в хладилник, защото изсушава щолена, променя текстурата и е влажна среда, неподходяща за по-дълъг престой.
✔ Температура:
10–18°C е идеалният диапазон.
✔ Колко време да зрее:
- Минимум: 3 дни
- Оптимално: 7–10 дни
- Може да стои дори до 3–4 седмици, ако е добре омаслен и покрит с пудра захар (която пази от влага).
Точно такъв тип щолен, който е маслен, с пудра захар и без марципан в средата, се запазва отлично и за дълго.
✔ Колко време е безопасно да се държи?- 7–10 дни → идеален период за узряване и най-добър вкус
- до 3–4 седмици → реалистично безопасно, ако е при правилни условия
За домашен щолен 3–4 седмици е реалистичният максимум (!).
✔ Можем ли да замразим щолен?
Да! Замразява се отлично. Просто го увийте плътно и по този начин може да стои до 3 месеца във фризер. Размразява се бавно - за 12 часа на стайна температура.
Коментари
Публикуване на коментар