Мед - бутикова селекция:

Коледни бисквити с плодов пълнеж



Има коледни сладки, които не просто ухаят на празник - те изглеждат така, сякаш току-що са слезли от страниците на зимна приказка. Тези звездовидни маслени бисквити са точно такива: златисти, нежни, с кристален плодов център, който блести като стъклен прозорец, озарен от светлината на камината. 

Всяка хапка от тези коледни бисквити с плодов пълнеж носи онова усещане за топлина и уют, което прави месец декември толкова специален. Те са перфектни за подаръци, за празнични плата или просто за момент на сладко удоволствие между две снежинки... Истинска магия, скрита в звездички, която можете да си подарите и през декември, и във всеки друг месец, когато ви се прииска нежно и сладко удоволствие.


Коледни бисквити с плодов пълнеж


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
12 мин
Общо време
92-95 мин 
Порции: 20-24 двойни бисквити

Необходими продукти:

За тестото:

  • 250 г брашно

  • 150 г меко краве масло

  • 80 г пудра захар

  • 1 яйце (размер M)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт или пакетче ванилия

  • щипка сол

  • по желание: 1 ч. л. лимонова кора за по-свеж вкус

За пълнежа:

  • 120 г ягодово или малиново сладко

  • 120 г кайсиево сладко

  • 1 ч. л. лимонов сок

  • 1-2 с. л. вода (ако сладкото е много гъсто)

За декорация:

  • Пудра захар за поръсване

  • Звездовидни формички - голяма и малка


1. Приготвяне на тестото.
Разбийте маслото с пудрата захар до светъл крем.
Добавете яйцето и ванилията, разбъркайте за кратко.
Пресейте брашното със солта и го добавете към маслената смес.
Смесете с шпатула до еднородно тесто, като не месите прекалено, за да не стане жилаво. Накрая оформете масленото тесто на диск, увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час.
2. Изрязване на бисквитите.
Разточете охладеното тесто  на 4–5 мм дебелина върху леко набрашнен плот. Изрежете големи звезди.
На половината от звездите изрежете по-малка звезда в центъра, която ще е горният слой на всяка бисквита.
Преместете изрязаните "звезди" в тава с хартия за печене.
Поставете тавата в хладилник за 10 минути, преди да печете. Това ви гарантира перфектни ръбове.
3. Печене.
Печете на 175°C на горен и долен реотан за 10-12 минути. Трябва да останат светли с леки златисти краища.
4. Подготвяне на пълнежа.
Загрейте избраното сладко с 1 чаена лъжица лимонов сок. Ако е много гъсто, добавете 1-2 супени лъжици вода. Разбъркайте до гладка, блестяща, леко течна консистенция.
5. Сглобяване на коледните бисквити "звезди".
Намажете долната бисквитка с 1/2-1 чаена лъжица пълнеж. Поставете върху нея бисквитката с изрязан отвор, като притиснете леко, за да пълнежът да се подравни с ръбовете на отвора. Оставете бисквитките така за 10 минути, за да стегнат леко.
6. Декориране.
Поръсете с много фина пудра захар, за да получите снежен ефект като на снимката. И коледните бисквити са готови! Чудесен избор за всички, които търсят класически, красиви и вкусни коледни сладки.
Да ви е сладко, усмихнато и празнично!


Снимка: Tikovka/Pixabay


Коментари