Едни от най-специалните десерти са тези, които носят усещането за празник още преди първата хапка. Точно такъв е този печен чийзкейк! Изящни бисквитен блат и стени, златист крем и сочна украса от свежи боровинки. Всяко парче е идеална комбинация от хрупкава основа и копринено гладка текстура, която се топи в устата.
Това е десерт, който не просто се поднася. Той впечатлява, спира погледи и оставя спомени. А най-хубавото е, че се приготвя лесно, стига да следвате правилните стъпки. Вижте как лесно да се поглезите с този кремообразен печен чийзкейк с боровинки и хрупкава бисквитена основа:
Кремообразен печен чийзкейк с боровинки и хрупкава бисквитена основа
Време за готвене
55-65 мин
Общо време
около 85 мин + 7 часа за охлаждане и престой
Необходими продукти:
За бисквитената основа:
-
320 г бисквити спекулатиус, Lotus или канелени бисквити
-
120 г разтопено масло
-
1 с. л. кафява захар (по избор, ако бисквитите не са много сладки)
-
1 щипка канела
За крема:
-
700 г крем сирене (тип Philadelphia), със стайна температура
-
160 г захар
-
3 големи яйца
-
200 мл заквасена сметана или 100 мл заквасена + 100 мл течна (за идеален баланс)
-
1 ч. л. ванилов екстракт
-
настъргана кора от 1/2 лимон
-
1 с. л. лимонов сок
-
1 с. л. царевично нишесте (за плътност като на снимката)
За декориране:
-
150 г пресни боровинки
-
1-2 с. л. филирани бадеми
-
няколко листенца салвия (градински чай) по желание
-
малко пудра захар за "скреж ефект"
-
1-2 с. л. натрошени бисквити от основата (за фино поръсване)
1. Основата от бисквити.
Смеляте бисквитите на ситен пясък. Смесете с разтопеното масло и (по желание) кафявата захар. Изсипете сместа във форма с диаметър 22–24 см с отварящ се ринг. Притиснете силно първо дъното, а след това оформете висока стена около 4-5 см, както е на снимката.
Печете за 10 минути на 170°C. Оставете да се охлади, докато подготвяте крема.
2. Приготвяне на плънката за чийзкейка.
Разбийте крем сиренето със захарта до гладкост (не вкарвайте много въздух). Добавяйте яйцата едно по едно, разбърквайки след всяко. Прибавете сметаната, ванилията, лимоновия сок, лимоновата кора и нишестето. Разбъркайте на ниска скорост до идеално гладка и кремообразна смес.
3. Печене.
Излейте крема върху охладената основа и заравнете. Печете на 150°C за 55-65 минути.
Центърът трябва да е леко "желеобразен", т. е. да се движи леко при разклащане. Изключете фурната и оставете чийзкейка в нея за още 1 час - с открехната врата. Охладете напълно на стайна температура, а след това приберете в хладилник за минимум 6 часа, най-добре за една нощ. Така ще получите гладка повърхност без напукване, точно както на снимката.
4. Украсяване на чийзкейка.
Поръсете малко бисквитен прах върху чийзкейка, а след това прибавете и боровинките, като някои може да са овалвани предварително в пудра захар. Добавeте листенца салвия за цвят и свежест, а за финал разпръснете и филираните бадеми.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар