Мед - бутикова селекция:

Шоколадови мъфини с пудра захар



Аромат на какао, топлина от домашната кухня и онзи уют, който само прясно изпечените мъфини могат да донесат. Тези шоколадови мъфини са леки, влажни и се приготвят с прости съставки - без глазура, но с деликатна пудра захар, която им придава елегантен завършек.

Ако към сместа за мъфини добавите и парченца шоколад, получавате наистина прекрасни шоколадови кексчета, които ще зарадват и малките, и големите любители на шоколад.

Вижте рецептата за шоколадови мъфини с пудра захар и я пригответе за любимите си хора!


Шоколадови мъфини с пудра захар


 Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
22 мин
Общо време
32 мин
Порции: 12 стандартни мъфина

Необходими продукти:

  • 2 яйца (L размер)

  • 180 г захар

  • 100 мл олио (или 80 мл олио + 20 мл разтопено масло за по-богат вкус)

  • 200 г кисело мляко (3.6%)

  • 1 ч. л. сода бикарбонат

  • 200 г брашно

  • 40 г какао (неподсладено, тъмно)

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • щипка сол

  • 1 ч. л. ванилов екстракт (или пакетче ванилова захар)

  • 80 г шоколадови капки или нарязан тъмен шоколад (по желание)

  • пудра захар за поръсване


1. Подготовка:
Загрейте фурната на 180°C (горен/долен реотан). Подгответе форма за мъфини с хартиени капсули.
2. Активиране на содата:
В купичка смесете киселото мляко със содата и оставете да шупне за 2-3 минути.
3. Сухи съставки:
В друга купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разбъркайте, за да се разпредели равномерно какаото.
4. Мокри съставки:
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем (за около 2 минути).
Добавете олиото и ванилията. Разбъркайте до хомогенност.
5. Обединяване:
Прибавете половината суха смес и половината кисело мляко.
Разбъркайте внимателно с шпатула. След това добавете останалите количества.
Накрая, ако желаете, сложете шоколадовите парченца и ги разбъркайте внимателно.
6. Печене:
Разпределете сместа в гнездата с хартиените капсули – до 3/4 от височината.
Печете 20–22 минути в предварително загрята фурна на 
175-180°C, докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
7. Финален щрих:
Извадете мъфините, оставете ги да се охладят върху решетка и ги поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е вкусно!

Фото вдъхновение: Aline Ponce

Коментари