Има ястия, които не бързат. Те не търсят ефект, а време да се отпуснат, да поемат подправките и да се превърнат в нещо истински вкусно.
Бавно печеният свински врат е от ястията, които се готвят тихо, дълго и търпеливо, докато месото стане толкова крехко, че се разпада само при допир с вилицата. Ароматът на чесън, розмарин и печени кореноплодни зеленчуци изпълва кухнята и превръща дори обикновения ден в празник. Това е рецепта за споделяне – за маса, около която да се събират хора, и за моменти, които остават.Бавно печен свински врат на фурна
Общо подготовка: 15-20 мин
Време за готвене: 3 часа и 45 мин
Общо време: приблизително 4 часа
Порции: 4-6
Необходими продукти:
За месото:
-
1,8-2 кг свински врат (цяло парче)
-
4-5 скилидки чесън
-
2 с. л. зехтин или олио
-
1 с. л. сол
-
1 ч. л. черен пипер (млян)
-
1 ч. л. червен пипер
-
1 ч. л. пушен червен пипер (по желание, но силно препоръчителен)
-
1 ч. л. сух риган или мащерка
-
1 с. л. горчица
-
1 с. л. мед или кафява захар (за баланс на вкуса)
-
100 мл бяло вино или бульон
300 мл топла вода
-
1-2 стръка пресен розмарин
За зеленчуците:
-
около 1 кг картофи
-
2-3 моркова
-
1 пащърнак или корен магданоз
-
1-2 глави червен лук
-
2 с. л. зехтин
-
сол и черен пипер на вкус
1. Подготовка на месото.
Подсушете свинския врат, направете малки прорези и пъхнете в тях парченца чесън. В купичка смесете зехтина, солта, двата вида пипер, ригана, горчицата и меда. Натъркайте месото много добре от всички страни.
По желание: покрийте и оставете свинския врат в хладилник за 2-12 часа (но може да се пече и веднага).
2. Първо печене.
Загрейте фурната на 160°C. Поставете месото в керамичен/глинен съд или дълбока тава. Добавете виното/бульона, водата и розмарина, а след това покрийте плътно с капак или алуминиево готварско фолио. Печете свинския врат за приблизително 2 часа и 15 минути.
3. Зеленчуците.
Обелете и нарежете зеленчуците на едри парчета и ги овкусете със зехтин, сол и пипер. Извадете тавата с месото, облейте го със заобикалящия го бульон и добавете зеленчуците около него. Покрийте отново и върнете във фурната, като печете така 60 минути. Ако смятате, че бульонът е малко, добавете още 100 мл вода.
4. Финално запичане.
Отстранете фолиото и увеличете фурната на 200-210°C. Запечете ястието за още 20-30 минути, докато месото получи апетитна коричка, а картофите станат златисти. През това време може да полеете месото с бульона още 1-2 пъти.
Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар