Мед - бутикова селекция:

Черно Панфорте - коледен сладкиш с шоколад, ядки и сушени плодове



Панфорте е емблематичен италиански коледен десерт - плътен, ароматен и богат, съчетаващ ядки, сушени плодове, мед, шоколад и подправки. Тази версия, вдъхновена от класическия Panforte Nero, е по-тъмна, по-шоколадова и с по-интензивен аромат. 

Всяко парче от това шоколадово Панфорте е истинска експлозия от вкусове и текстури, каквито именно са традиционните сладкиши от Сиена. Не забравяйте да планувате тази рецепта!


Черно Панфорте - коледен сладкиш с шоколад, ядки и сушени плодове


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
30-35 мин
Общо време
60 мин
Порции: 16 тънки, богати парчета (1 кръгла форма с диаметър 22-24 см)

Необходими продукти:

Сухи съставки:

  • 150 г бадеми - небелени и леко запечени

  • 120 г орехи

  • 80 г лешници

  • 120 г сушени смокини, ситно нарязани

  • 100 г сушени кайсии или стафиди (по избор)

  • 80 г захаросана портокалова кора

  • 100 г брашно

  • 25 г какао

  • 1 ч. л. канела

  • 1/2 ч. л. смлян карамфил

  • 1/2 ч. л. смлян джинджифил

  • Мъничко черен пипер (1/4 ч. л.) - класически за panforte nero

  • Щипка сол

Шоколадово-меден сироп:

  • 150 г тъмен шоколад (70%)

  • 180 г мед

  • 120 г захар

За поръсване:

  • Пудра захар


1. Подгответе сухите съставки:
В голяма купа смесете ядките (може да ги оставите цели), сушените плодове, захаросаната портокалова кора, брашното, какаото, солта и всички подправки. Разбъркайте добре, за да се покрият плодовете с брашнената смес.
2. Пригответе шоколадово-медения сироп:
В малка касерола сложете меда и захарта. Загрейте на среден огън, докато сместа заври и захарта се разтвори напълно.
Отстранете от котлона и добавете нарязания шоколад. Разбъркайте, докато се разтопи.
3. Смесване:
Излейте горещия шоколадов сироп върху сухата смес.
Работете бързо, тъй като сместа започва да стяга веднага. Разбъркайте добре, докато всичко стане равномерно покрито.
4. Печене:
Застелете форма с диаметър 22-24 см с хартия за печене и леко я намаслете.
Разпределете сместа равномерно. Ще е лепкава и гъста, каквато трябва да бъде за сладкиш Панфорте.
Печете за 30–35 минути на 170°C (без вентилатор).
Панфортето трябва да остане плътно и леко меко в средата. Не го препичайте.
5. Охлаждане:
Оставете сладкиша да се охлади напълно във формата. След това го поръсете щедро с пудра захар. Сервирайте и да ви е сладко!

┏━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┓
┃   ✨🎄  Т Р А Й Н О С Т   Н А   Ч Е Р Н О Т О   П А Н Ф О Р Т Е  🎄✨   ┃
┣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┫
┃ • Панфорте е един от най-трайните коледни сладкиши.      ┃
┃ • При правилно съхранение издържа **от 4 до 6 седмици**.  ┃
┃ • Съхранявайте го на **прохладно и сухо място**,            ┃
┃   увито в пергамент и поставено в метална или            ┃
┃   стъклена кутия с капак.                                ┃
┃ • На вкус става дори **по-добро след 3-4 дни**, когато    ┃
┃   ароматите се слеят напълно.                            ┃
┃ • Не е нужно да стои в хладилник, освен ако в помещението не е много топло.                                  ┃
┣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┫
┃         ❄️  Перфектен за подаръци и празнични трапези! ❄️          ┃
┗━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┛

Може би ще харесате:

World Best Chocolates

Коментари