Панфорте е емблематичен италиански коледен десерт - плътен, ароматен и богат, съчетаващ ядки, сушени плодове, мед, шоколад и подправки. Тази версия, вдъхновена от класическия Panforte Nero, е по-тъмна, по-шоколадова и с по-интензивен аромат.
Всяко парче от това шоколадово Панфорте е истинска експлозия от вкусове и текстури, каквито именно са традиционните сладкиши от Сиена. Не забравяйте да планувате тази рецепта!
Черно Панфорте - коледен сладкиш с шоколад, ядки и сушени плодове
Време за готвене
30-35 мин
Порции: 16 тънки, богати парчета (1 кръгла форма с диаметър 22-24 см)
Необходими продукти:
Сухи съставки:
-
150 г бадеми - небелени и леко запечени
-
120 г орехи
-
80 г лешници
-
120 г сушени смокини, ситно нарязани
-
100 г сушени кайсии или стафиди (по избор)
-
80 г захаросана портокалова кора
-
100 г брашно
-
25 г какао
-
1 ч. л. канела
-
1/2 ч. л. смлян карамфил
-
1/2 ч. л. смлян джинджифил
-
Мъничко черен пипер (1/4 ч. л.) - класически за panforte nero
-
Щипка сол
Шоколадово-меден сироп:
За поръсване:
1. Подгответе сухите съставки:
В голяма купа смесете ядките (може да ги оставите цели), сушените плодове, захаросаната портокалова кора, брашното, какаото, солта и всички подправки. Разбъркайте добре, за да се покрият плодовете с брашнената смес.
2. Пригответе шоколадово-медения сироп:
В малка касерола сложете меда и захарта. Загрейте на среден огън, докато сместа заври и захарта се разтвори напълно.
Отстранете от котлона и добавете нарязания шоколад. Разбъркайте, докато се разтопи.
3. Смесване:
Излейте горещия шоколадов сироп върху сухата смес.
Работете бързо, тъй като сместа започва да стяга веднага. Разбъркайте добре, докато всичко стане равномерно покрито.
4. Печене:
Застелете форма с диаметър 22-24 см с хартия за печене и леко я намаслете.
Разпределете сместа равномерно. Ще е лепкава и гъста, каквато трябва да бъде за сладкиш Панфорте.
Печете за 30–35 минути на 170°C (без вентилатор).
Панфортето трябва да остане плътно и леко меко в средата. Не го препичайте.
5. Охлаждане:
Оставете сладкиша да се охлади напълно във формата. След това го поръсете щедро с пудра захар. Сервирайте и да ви е сладко!
┏━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┓
┃ ✨🎄 Т Р А Й Н О С Т Н А Ч Е Р Н О Т О П А Н Ф О Р Т Е 🎄✨ ┃
┣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┫
┃ • Панфорте е един от най-трайните коледни сладкиши. ┃
┃ • При правилно съхранение издържа **от 4 до 6 седмици**. ┃
┃ • Съхранявайте го на **прохладно и сухо място**, ┃
┃ увито в пергамент и поставено в метална или ┃
┃ стъклена кутия с капак. ┃
┃ • На вкус става дори **по-добро след 3-4 дни**, когато ┃
┃ ароматите се слеят напълно. ┃
┃ • Не е нужно да стои в хладилник, освен ако в помещението не е много топло. ┃
┣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┫
┃ ❄️ Перфектен за подаръци и празнични трапези! ❄️ ┃
┗━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┛
Може би ще харесате:

Коментари
Публикуване на коментар