Мед - бутикова селекция:

Класическа баклава с шамфъстък



Златиста, хрупкава и неустоимо сочна - тази баклава с шамфъстък е истинска класика от ориенталската кухня. Фините кори, богато масло и ароматен сироп се съчетават в десерт, който не се приготвя набързо, а с внимание и уважение към традицията. Перфектен завършек на празнична трапеза.


Класическа баклава с шамфъстък

Общо подготовка: 40-45 мин + минимум 4 часа сиропиране и престой (най-добре за 12-18 часа) 

Време за готвене: 45-50 мин

Общо време:

Порции: 20-24 парчета

Необходими продукти:

За баклавата:

  • 500 г фини кори за баклава

  • 300-350 г суров шамфъстък, ситно смлян

  • 250 г краве масло (качествено, 82% масленост)

За сиропа:

  • 400 г захар

  • 300 мл вода

  • 2 с. л. мед

  • 1 с. л. лимонов сок

За поръсване:
  • 50 г шамфъстък

1. Подготовка.
Разтопете маслото на много слаб огън. Оберете пяната с лъжица и използвайте само чистата мазнина. 
Намажете тава с размери около 30×20 см с масло.
2. Редене.
Поставете в основата 3 или 4 кори, като намажете всяка с разтопеното масло. Разпределете равномерен слой шамфъстък отгоре. След това започнете с 2 кори на слой и между всеки слой слагайте по малко масло и поръсвайте шамфъстък. 
Повторете го 3 пъти, а след това завършете с 4 или 5 кори, всяка добре намазана с масло. 
Притиснете леко с длан.
3. Рязане.
С много остър нож нарежете баклавата на квадрати или ромбове преди печене.
4. Печене.
Печете в предварително загрята фурна на 160–170°C (горен и долен реотан) за 45–50 минути, докато баклавата стане златиста и хрупкава.
5. Сироп.
Още в началото на печенето на баклавата се заемете с направата на захарния сироп.
Сложете водата и захарта в тенджерка или касерола да кипнат. Варете 5 минути на умерена температура. Добавете меда и лимоновия сок, след което отстранете съда от котлона и оставете сиропа да изстива. 
Изключително важно е правилото: гореща баклава + хладък сироп.
Щом баклавата вече е готова, залейте я равномерно с охладения сироп, като леко я поръсите със смлян шамфъстък (печен).
6. Почивка/престой.
Оставете баклавата непокрита, на стайна температура за минимум 4 часа. Най-добра е на следващия ден.
След "почивката", в която баклавата се е напоила добре и е поела всички аромати, вече сте готови за сервиране. Истинска класика сред ориенталските десерти!
Да ви е сладко!

eSky BG | banner

Коментари