Златиста, хрупкава и неустоимо сочна - тази баклава с шамфъстък е истинска класика от ориенталската кухня. Фините кори, богато масло и ароматен сироп се съчетават в десерт, който не се приготвя набързо, а с внимание и уважение към традицията. Перфектен завършек на празнична трапеза.
Класическа баклава с шамфъстък
Общо подготовка: 40-45 мин + минимум 4 часа сиропиране и престой (най-добре за 12-18 часа)
Време за готвене: 45-50 мин
Общо време:
Порции: 20-24 парчета
Необходими продукти:
За баклавата:
-
500 г фини кори за баклава
-
300-350 г суров шамфъстък, ситно смлян
-
250 г краве масло (качествено, 82% масленост)
За сиропа:
-
400 г захар
-
300 мл вода
-
2 с. л. мед
-
1 с. л. лимонов сок
За поръсване:
- 50 г шамфъстък
1. Подготовка.
Разтопете маслото на много слаб огън. Оберете пяната с лъжица и използвайте само чистата мазнина.
Намажете тава с размери около 30×20 см с масло.
2. Редене.
Поставете в основата 3 или 4 кори, като намажете всяка с разтопеното масло. Разпределете равномерен слой шамфъстък отгоре. След това започнете с 2 кори на слой и между всеки слой слагайте по малко масло и поръсвайте шамфъстък.
Повторете го 3 пъти, а след това завършете с 4 или 5 кори, всяка добре намазана с масло.
Притиснете леко с длан.
3. Рязане.
С много остър нож нарежете баклавата на квадрати или ромбове преди печене.
4. Печене.
Печете в предварително загрята фурна на 160–170°C (горен и долен реотан) за 45–50 минути, докато баклавата стане златиста и хрупкава.
5. Сироп.
Още в началото на печенето на баклавата се заемете с направата на захарния сироп.
Сложете водата и захарта в тенджерка или касерола да кипнат. Варете 5 минути на умерена температура. Добавете меда и лимоновия сок, след което отстранете съда от котлона и оставете сиропа да изстива.
Изключително важно е правилото: гореща баклава + хладък сироп.
Щом баклавата вече е готова, залейте я равномерно с охладения сироп, като леко я поръсите със смлян шамфъстък (печен).
6. Почивка/престой.
Оставете баклавата непокрита, на стайна температура за минимум 4 часа. Най-добра е на следващия ден.
След "почивката", в която баклавата се е напоила добре и е поела всички аромати, вече сте готови за сервиране. Истинска класика сред ориенталските десерти!
Да ви е сладко!

Коментари
Публикуване на коментар