Салата Оливие е едно от най-разпознаваемите ястия, свързани с руската кухня. Тя се появява през 60-те години на XIX век в елитния московски ресторант на френския готвач Лусиен Оливие. Днес рецептата ѝ е много по-достъпна, но запазва същия дух на изобилие, фин вкус и празничност.
Салата Оливие е богата, балансирана и с перфектна комбинация от вкусни кубчета зеленчуци, яйца и крехко месо. Тази рецепта запазва традицията и е подходяща за всяка трапеза - от ежедневна вечеря до празничен повод, особено за коледно-новогодишните празници.
Класическа салата Оливие
Зеленчуци:
-
600 г картофи (около 4 средни картофа)
-
250 г моркови (2 средни моркова)
-
200 г замразен грах
-
180-200 г кисели краставички, нарязани на малки кубчета
Месо (оригинален стил):
-
300 г варено пилешко филе – 300 г
(Ако предпочитате по-ретро вариант, може и телешки език или шунка, но в случая е пилешко.)
Яйца:
-
5 бр. сварени яйца
За дресинга:
-
250-300 г майонеза
-
1 ч. л. горчица (по желание)
-
Сол на вкус
-
Бял пипер – на вкус
- Леко настърган жълтък за фини акценти
- Няколко зърна зелен грах отгоре
- 1-2 клонки копър на порция, за празнично усещане

Коментари
Публикуване на коментар