Мед - бутикова селекция:

Класическа салата Оливие



Салата Оливие е едно от най-разпознаваемите ястия, свързани с руската кухня. Тя се появява през 60-те години на XIX век в елитния московски ресторант на френския готвач Лусиен Оливие. Днес рецептата ѝ е много по-достъпна, но запазва същия дух на изобилие, фин вкус и празничност.

Салата Оливие е богата, балансирана и с перфектна комбинация от вкусни кубчета зеленчуци, яйца и крехко месо. Тази рецепта запазва традицията и е подходяща за всяка трапеза - от ежедневна вечеря до празничен повод, особено за коледно-новогодишните празници.


Класическа салата Оливие


 Общо подготовка
25-30 мин
Време за готвене
35 мин
Общо време
65 мин
Порции: 6-8

Необходими продукти:

Зеленчуци:

  • 600 г картофи (около 4 средни картофа)

  • 250 г моркови (2 средни моркова)

  • 200 г замразен грах

  • 180-200 г кисели краставички, нарязани на малки кубчета

Месо (оригинален стил):

  • 300 г варено пилешко филе – 300 г
    (Ако предпочитате по-ретро вариант, може и телешки език или шунка, но в случая е пилешко.)

Яйца:

  • 5 бр. сварени яйца

За дресинга:

  • 250-300 г майонеза

  • 1 ч. л. горчица (по желание)

  • Сол на вкус

  • Бял пипер – на вкус


1. Подготовка на зеленчуците.
Сварете картофите и морковите, без да ги белите, докато станат "ал денте" и не се разкашкват. Охладете добре, обелете и нарежете на малки равномерни кубчета (както на снимката).
2Грах.
Бланширайте граха за 2-3 минути във вряла вода. Шокирайте го в ледена вода за запазване на яркия цвят.
3. Яйцата.
Сварете яйцата твърди - за 10 минути, охладете и нарежете на кубчета. Може да отделите един жълтък, за да го настържете при украсяването на салатата.
4. Месото.
Сварете пилешкото в леко подсолена вода. Нарежете на малки, сравнително еднакви кубчета.
5. Смесване.
В голяма купа за салата комбинирайте картофите, морковите, граха, киселите краставички, яйцата и пилешкото. Добавете майонезата (и горчицата), сол и бял пипер на вкус. Разбъркайте внимателно, за да запазите картофените кубчета цели.
6. Сервиране (оформяне като купол).
Вземете купа със сферична форма. Покрийте я отвътре с прозрачно стреч фолио. Напълнете купата със салатата и притиснете леко. Приберете в хладилник за около 1-2 часа. Щом сте готови за сервиране, обърнете купата в подходяща чиния.
7. Украса (по желание).
  • Леко настърган жълтък за фини акценти
  • Няколко зърна зелен грах отгоре
  • 1-2 клонки копър на порция, за празнично усещане
Да ви е вкусно!


Коментари