Мед - бутикова селекция:

Коледни гръцки сладки "Меломакарона"



Меломакарона са сърцето на гръцката Коледа - медени, ароматни и неустоимо крехки сладки, които се приготвят във всеки дом по празниците. Наситени с аромат на портокал, канела и карамфил, те се сиропират с мед и се поръсват с орехи, превръщайки се в символ на споделеност, топлина и празнична традиция. 

Тази рецепта за коледни гръцки сладки "Меломакарона" следва класическия гръцки начин на приготвяне - автентична, семпла и без отклонения. 


Коледни гръцки сладки "Меломакарона"


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
30-35 мин (на партида)
Общо време
90-95 мин
Порции: 35-40 броя

Необходими продукти:

За сладките:

  • 200 мл зехтин (екстра върджин) - 1 ч. ч. 

  • 100 мл слънчогледово олио (1/2 ч. ч.)

  • 80 г кристална захар (около 1/2 ч. ч.)

  • 80 мл портокалов сок (прясно изцеден) - малко под 1/2 ч. ч.

  • 1 с. л. настъргана портокалова кора

  • 1/2 ч. л. канела

  • 1/4 ч. л. смлян карамфил

  • 1 ч. л. сода бикарбонат

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • 1 с. л. коняк или бренди

  • 500-550 г бяло брашно (тип 500) - около 4 1/2 ч. ч.

За медения сироп:

  • 250 мл вода (1 1/4 ч. ч.)

  • 250 г мед (традиционно – мащерков) - 1 1/4 ч. ч.

  • 150 г захар (3/4 ч. ч.)

  • 1 пръчица канела

  • 1 ивица портокалова кора

За поръсване:

  • 150–200 г орехи, много ситно смлени


1. Сироп.
В тенджера сложете водата, захарта, канелата и портокаловата кора. Варете 5 минути от момента на завиране. 
Отстранете съда от котлона и добавете меда в горещия сироп, като сте изчакали да изстине 3-5 минути. Разбъркайте и оставете сиропа да изстине напълно
Това е много важен фактор в приготвянето на меломакарона: студен сироп + горещи сладки.
2. Тесто.
В купа смесете зехтина, олиото и захарта. Добавете портокаловия сок, кората, канелата, карамфила и коняка. 
Разтворете содата в портокаловия сок (ще шупне, което е нормално). Добавете бакпулвера. Постепенно прибавяйте брашното. 
Омесете много леко. Тестото трябва да е меко, не еластично. Не се меси дълго и именно това е тайната на крехките меломакарона.
3. Оформяне и печене.
Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор) и сложете скарата на средно ниво. Оформяйте овални сладки (~25 г), а по желание накрая правете леки резки с вилица отгоре. 
Печете сладките за 25-30 минути, до златисто. Целта е да не са бледи, а много добре изпечени.
4. Сиропиране.
Извадете горещите сладки от фурната. Потапяйте ги в студения сироп за 5-10 секунди, след което ги подредете в поднос/голямо десертно плато.
5. Финал
Поръсете сиропираните сладки обилно със смлени орехи. По желание, докатто поръсвате, може да добавите още малко канела (в смлените орехи, например).

Коментари