Меломакарона са сърцето на гръцката Коледа - медени, ароматни и неустоимо крехки сладки, които се приготвят във всеки дом по празниците. Наситени с аромат на портокал, канела и карамфил, те се сиропират с мед и се поръсват с орехи, превръщайки се в символ на споделеност, топлина и празнична традиция.
Тази рецепта за коледни гръцки сладки "Меломакарона" следва класическия гръцки начин на приготвяне - автентична, семпла и без отклонения.
Коледни гръцки сладки "Меломакарона"
Време за готвене
30-35 мин (на партида)
Необходими продукти:
За сладките:
-
200 мл зехтин (екстра върджин) - 1 ч. ч.
-
100 мл слънчогледово олио (1/2 ч. ч.)
-
80 г кристална захар (около 1/2 ч. ч.)
-
80 мл портокалов сок (прясно изцеден) - малко под 1/2 ч. ч.
-
1 с. л. настъргана портокалова кора
-
1/2 ч. л. канела
-
1/4 ч. л. смлян карамфил
-
1 ч. л. сода бикарбонат
-
1 ч. л. бакпулвер
-
1 с. л. коняк или бренди
-
500-550 г бяло брашно (тип 500) - около 4 1/2 ч. ч.
1. Сироп.
В тенджера сложете водата, захарта, канелата и портокаловата кора. Варете 5 минути от момента на завиране.
Отстранете съда от котлона и добавете меда в горещия сироп, като сте изчакали да изстине 3-5 минути. Разбъркайте и оставете сиропа да изстине напълно.
Това е много важен фактор в приготвянето на меломакарона: студен сироп + горещи сладки.
2. Тесто.
В купа смесете зехтина, олиото и захарта. Добавете портокаловия сок, кората, канелата, карамфила и коняка.
Разтворете содата в портокаловия сок (ще шупне, което е нормално). Добавете бакпулвера. Постепенно прибавяйте брашното.
Омесете много леко. Тестото трябва да е меко, не еластично. Не се меси дълго и именно това е тайната на крехките меломакарона.
3. Оформяне и печене.
Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор) и сложете скарата на средно ниво. Оформяйте овални сладки (~25 г), а по желание накрая правете леки резки с вилица отгоре.
Печете сладките за 25-30 минути, до златисто. Целта е да не са бледи, а много добре изпечени.
4. Сиропиране.
Извадете горещите сладки от фурната. Потапяйте ги в студения сироп за 5-10 секунди, след което ги подредете в поднос/голямо десертно плато.
5. Финал.
Поръсете сиропираните сладки обилно със смлени орехи. По желание, докатто поръсвате, може да добавите още малко канела (в смлените орехи, например).
Коментари
Публикуване на коментар