Това коледно шоколадово руло с крем маскарпоне е истинско празнично бижу! Въздушен какаов блат, пухкав крем с маскарпоне и шоколад, и ефектна коричка, оформена по тематичен начин - като дървесна кора. Перфектно за впечатляващ финал на празничната трапеза на Коледа.
Коледно шоколадово руло с крем маскарпоне
Общо време
55-60 мин (без времето за охлаждане)
Необходими продукти:
За блата:
За крема:
-
250 г маскарпоне, студено
-
200 мл течна сметана 35%, студена
-
60 г пудра захар
-
150 г тъмен шоколад (50–60%) - разтопен и охладен
За течната шоколадова сърцевина:
За външната шоколадова коричка (релефна, копринена и податлива на шарки):
За декорация:
-
Пудра захар
-
Листенца от мента или джел
-
Червени бонбони/шоколадови топчета/боровинки/касис, зърна от нар
-
Шоколадови стърготини и/или фъстъчен крокан(по желание)
1. Приготвяне на блата.
Загрейте фурната на 180°C (горен + долен реотан). Застелете тава 30 на 40 см с хартия за печене.
Разбийте яйцата със захарта с миксер за 8-10 минути, докато утроят обема си. Пресейте брашното, какаото и солта. Добавете ги на 2-3 пъти към яйчената смес, като този път бъркате внимателно с шпатула.
Излейте готовата смес в тавата и загладете добре. Печете 9-10 минути, докато повърхността леко пружинира при допир и е розово-златиста.
Обърнете готовия блат върху чиста кърпа, отлепете хартията за печене и навийте внимателно, докато е още топъл. Това предотвратява напукването му.
След това оставете блата да изстине напълно.
2. Крем маскарпоне.
Разбийте сметаната с пудрата захар до меки връхчета. Добавете маскарпонето и разбийте до гладки, стабилни върхове. Накрая прибавете разтопения и леко охладен шоколад и разбъркайте с шпатула.
3. Сърцевината от течен шоколад.
Загрейте сметаната почти до кипване в тенджерка/касерола. Залейте шоколада, добавете маслото и разбъркайте до гладък ганаш. Оставете да се сгъсти леко, така че да е лъскав и течен, но не твърде рядък.
4. Навиване на рулото.
Развийте изстиналия блат. Намажете го с равномерен слой от крема с маскарпоне (оставете 3–4 супени лъжици за краищата), оставяйки 1 см от ръбовете чисти. В предния край направете линия от шоколадовия течен ганаш (шприцовайте гъста линия).
Навийте внимателно, така че течният шоколад да попадне в сърцевината.
Увийте навитото руло в стреч фолио и охладете за 50-60 минути в хладилник.
5. Шоколадова глазура/кора.
Загрейте сметаната до точката на кипене в тенджерка/касерола. Залейте шоколада, начупен в подходящ съд, оставете за 1 минута и разбъркайте до напълно гладка консистенция, след което добавете маслото и меда.
Оставете ганаша да се охлади за 15-20 минути в хладилник, докато стане гъст крем, който може да се маже като гъста глазура.
Намажете рулото щедро по цялата му повърхност.
5. Декорация.
За създаването на релефна дървесна текстура минете по дължина с вилица или малка назъбена шпатула. Посипете с малко шоколадови стърготини или ядков крокан за допълнителен ефект.
Поръсете с пудра захар, гарнирайте със зелени листенца и червени "плодчета" (бонбони/нар/боровинки/касис).
Можете да добавите и други коледни елементи по желание.
Готово! Красиво, леко, ароматно и впечатляващо руло. С него със сигурност ще зарадвате любимите си хора или ще спрете дъха на специалните си гости. Прекрасен празник и да ви е много вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар