Бобената чорба е едно от онези ястия, които носят усещане за дом, топлина и споделена трапеза. Тя не е просто рецепта, а част от българската памет - задължителен гост на празничната маса за Бъдни вечер, но и прекрасно ястие за делничните дни. Приготвена бавно, с търпение и уважение към продукта, тази постна боб чорба в глинено гърне превръща обикновения бял боб в истинско кулинарно богатство.
В тази версия залагаме на класиката. Глинено гърне, ароматен бульон, лук, моркови, джоджен и червен пипер, които се събират в хармония без излишни добавки. Резултатът е плътна, ухаеща и изключително вкусна боб чорба, каквато помним от детството. Сервирана в компанията на постна содена питка и малко туршия с люти чушки, тя се превръща в истински празник.
Постна боб чорба в глинено гърне
Общо подготовка
15 мин + 8-12 часа накисване
Време за готвене
105-120 мин

Необходими продукти:
-
300 г зрял бял фасул (едър, тип "Смилянски" или "Добруджански")
-
1 голяма глава лук (ситно нарязана)
-
2 средно големи моркова (нарязани на ситни кубчета)
-
1 малка чушка (по желание, сладка)
-
1 с. л. червен пипер
-
1 ч. л. джоджен (сух)
-
1 ч. л. чубрица
-
1 дафинов лист
-
3-4 с. л. олио
-
сол на вкус
-
~1,4–1,6 л топла вода
1. Подготовка на боба.
Бобът се накисва в студена вода за 8–12 часа (задължително). На следващия ден го измийте добре, залейте го с вода, която да го покрие, и варете в тенджера за 10-15 минути. След това изхвърлете водата.
2. Варене.
В дълбока тенджера залейте боба с топла вода (около 1,4-1,6 л) и го варете на умерен огън около 60–70 минути, докато омекне, но без да се разпада.
3. Запръжка.
В тиган загрейте олиото и запържете лука, морковите и чушката, нарязани на ситно. Пържете ги на средна температура за около 10 минути.
Добавете червения пипер, разбъркайте бързо, оставете за по-малко от минута и отстранете съда от огъня.
4. Обединяване на съставките за чорбата.
Добавете запръжката към боба заедно с дафиновия лист, джоджена, чубрицата и сол на вкус. Може да ги обедините в тенджера или в по-голям глинен съд (по желание).
Оставете всичко да къкри още 30-35 минути, докато чорбата се сгъсти естествено.
5. Сервиране.
Свалете ястието от огъня и го оставете да "почине" 10–15 минути. Поднесете чорбата гореща, най-добре в глинен съд/гърне.
Да ви е вкусно!


Коментари
Публикуване на коментар