Има ястия, които не се нуждаят от представяне - те носят спомени, тишина и уют. Постните пълнени сушени чушки с ориз са точно такива. Скромни на вид, но богати на вкус, те събират в себе си простотата на българската кухня и умението от малко да се направи наистина много. Това е рецепта, която се предава в годините - безценна част от менюто на Бъдни вечер.
Постни пълнени сушени чушки с ориз
Общо подготовка: 30 мин
Време за готвене: 75 мин
Общо време: 105 мин
Порции: 4-6
Необходими продукти:
-
12-14 сухи червени чушки
-
200 г ориз - кръглозърнест (1 ч. ч.)
-
2 средно големи глави лук
1 средно голям морков (на дребни кубченца, по желание)
-
80 мл олио (1/3 ч. ч.)
-
1 ч. л. червен пипер
-
1 ч. л. сол (или на вкус)
-
1/2 ч. л. черен пипер
-
1-1 1/2 ч. л. сух джоджен или чубрица (по желание)
-
около 600–700 мл гореща вода (3-3 1/2 ч.ч.)
1. Подготовка на чушките.
Почистете сухите чушки от дръжките и семките (ако не са почистени вече). Залейте ги с гореща вода и ги оставете да омекнат хубаво за 20–30 минути. Отцедете добре.
2. Плънка.
Нарежете на ситно лука и го задушете в олиото на умерен огън, докато стане прозрачен (без да покафенява). Ако слагате и морков, задушете ги с лука едновременно.
Добавете измития и отцеден ориз и разбърквайте 2-3 минути, докато стане "стъклен".
Прибавете червения пипер, солта, черния пипер и подправките.
Залейте всичко с 1 чаена чаша гореща вода и гответе на средна температура, докато оризът поеме течността, но остане леко недоварен. Това е важно, защот оризът ще се досготви във фурната.
3. Пълнене и подреждане.
Напълнете чушките с готовата плънка, но не догоре, за да има място оризът да набъбне. Подредете ги плътно в тава.
4. Печене.
Залейте напълнените чушки с останалата гореща вода (около 2–2 1/2 чаени чаши, водата да стига до средата на чушките).
Покрийте тавата с алуминиево готварско фолио и ги печете на 180°C около 40 минути.
След това време отстранете фолиото и печете ястието още 15–20 минути, докато течността почти се изпари и чушките леко се запекат.
Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар