Мед - бутикова селекция:

Празнична пухкава питка с мляко



Тази празнична плетена питка е символ на домашен уют, споделени мигове и богата трапеза. Мека отвътре, златиста отвън и ухаеща на празник, тя е перфектното допълнение към всяко коледно и празнично меню. 

Рецептата за празнична пухкава питка с мляко може да се превърне в сърцето на едни щастливи семейни моменти. Вижте я, разчупете я, вдъхнете този аромат... Няма как тази тестена кралица да не ви спечели!


Празнична пухкава питка с мляко

Общо подготовка: 30 мин

Втасване2 × 60-70 минути

Време за готвене: 60-70 мин

Общо време: 220-240 мин

Порции: 8-12

Необходими продукти:

Продукти (за 1 голяма питка – 10–12 порции)

  • 700 г бяло брашно, тип 500 (около 5 ч. ч.)

  • 250 мл прясно мляко, леко затоплено (1 пълна ч. ч., но не препълнена)

  • 3 с. л. кисело мляко (пълномаслено)

  • 20 г прясна мая (или 7 г суха)

  • 2 яйца (1 в тестото + 1 за намазване)

  • 80 мл олио или 60 г разтопено масло (1/3 ч. ч.)

  • 1 с. л. захар

  • 1 равна с. л. сол

  • сусам за поръсване


1. Активиране на маята.

В голяма купа смесете прясното мляко, захарта, маята и 2-3 супени лъжици брашно. Оставете 10-15 минути да се активира.

2. Омесване.

Добавете яйцето, киселото мляко, солта и мазнината. Разбъркайте добре.

Постепенно прибавете брашното и омесете меко, еластично тесто. Месете с издърпващи и въртеливи движения поне 8-10 минути (или 5–6 с миксер).

3. Първо втасване.

Покрийте омесеното тесто с кърпа и го оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.

4. Оформяне.

Разделете тестото на 8-10 топки. Всяка разточете, намажете леко с мазнина. Навийте или оформете в желаната форма (венец, плитка, розички). Поставете във форма или директно в тава, която за предпочитане е покрита с хартия за печене. Ако оформяте в стил "венец", в центъра на тавата (ако нямате точната форма) сложете керамична чаша или малка купа.

5. Второ втасване.

Оставете оформената питка да втаса на топло място за минимум 55-60 минути.

6. Печене.

Намажете повърхността на питката с разбито яйце и я поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 170-180°C за около 60-70 минути, като при нужда покрийте питката с алуминиево фолио през втората половина от печенето. Така ще се получи точно този равномерен, дълбок златист цвят.

Когато питката е готова, изключете фурната и я оставете вътре, на отворена вратичка за около 15 минути. Хубаво е да изстине значително, преди разчупване.

Да ви е вкусно!

Коментари