Тази празнична плетена питка е символ на домашен уют, споделени мигове и богата трапеза. Мека отвътре, златиста отвън и ухаеща на празник, тя е перфектното допълнение към всяко коледно и празнично меню.
Рецептата за празнична пухкава питка с мляко може да се превърне в сърцето на едни щастливи семейни моменти. Вижте я, разчупете я, вдъхнете този аромат... Няма как тази тестена кралица да не ви спечели!
Празнична пухкава питка с мляко
Общо подготовка: 30 мин
Втасване: 2 × 60-70 минути
Време за готвене: 60-70 мин
Общо време: 220-240 мин
Порции: 8-12
Необходими продукти:
Продукти (за 1 голяма питка – 10–12 порции)
-
700 г бяло брашно, тип 500 (около 5 ч. ч.)
-
250 мл прясно мляко, леко затоплено (1 пълна ч. ч., но не препълнена)
-
3 с. л. кисело мляко (пълномаслено)
-
20 г прясна мая (или 7 г суха)
-
2 яйца (1 в тестото + 1 за намазване)
-
80 мл олио или 60 г разтопено масло (1/3 ч. ч.)
-
1 с. л. захар
-
1 равна с. л. сол
-
сусам за поръсване
В голяма купа смесете прясното мляко, захарта, маята и 2-3 супени лъжици брашно. Оставете 10-15 минути да се активира.
2. Омесване.
Добавете яйцето, киселото мляко, солта и мазнината. Разбъркайте добре.
Постепенно прибавете брашното и омесете меко, еластично тесто. Месете с издърпващи и въртеливи движения поне 8-10 минути (или 5–6 с миксер).
3. Първо втасване.
Покрийте омесеното тесто с кърпа и го оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
4. Оформяне.
Разделете тестото на 8-10 топки. Всяка разточете, намажете леко с мазнина. Навийте или оформете в желаната форма (венец, плитка, розички). Поставете във форма или директно в тава, която за предпочитане е покрита с хартия за печене. Ако оформяте в стил "венец", в центъра на тавата (ако нямате точната форма) сложете керамична чаша или малка купа.
5. Второ втасване.
Оставете оформената питка да втаса на топло място за минимум 55-60 минути.
6. Печене.
Намажете повърхността на питката с разбито яйце и я поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 170-180°C за около 60-70 минути, като при нужда покрийте питката с алуминиево фолио през втората половина от печенето. Така ще се получи точно този равномерен, дълбок златист цвят.
Когато питката е готова, изключете фурната и я оставете вътре, на отворена вратичка за около 15 минути. Хубаво е да изстине значително, преди разчупване.
Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар