Мед - бутикова селекция:

Сельодка под шуба - класическа празнична салата с херинга и зеленчуци



Сельодка под шуба е една от най-празничните, цветни и обичани салати в източноевропейската кухня. Богата на вкусове, слоеве и цвят, тя съчетава херинга, зеленчуци, яйца и нежна майонеза в перфектно балансирано зимно предястие. Идеална е за посрещане на гости, за специални празници и за всички, които искат да внесат уют, традиция и топлина в празничното меню. 

Тази богата и цветна салата е част от класическата руска и постсъветска кухня и се сервира масово на Нова година и други празници в Русия, Украйна, Беларус и други страни от региона. Вижте как да си я приготвите:


Сельодка под шуба - класическа празнична салата с херинга и зеленчуци


 Общо подготовка
40-50 мин
Време за готвене
40 мин
Общо време
90 мин + около 2 часа охлаждане
Порции: 8-10

Необходими продукти:

За салатата:

  • 300-350 г осолена херинга (филе), нарязано на кубчета

  • 3 средно големи картофа

  • 3 средно големи моркова

  • 2 средно големи глави червено цвекло

  • 1 голяма глава лук, ситно нарязан (за предпочитане червен)

  • 4 яйца, твърдо сварени

  • 350-400 г майонеза

  • сол на вкус (само при необходимост)

  • черен пипер (по желание)

За украса:

  • свеж копър

  • ситно нарязан пресен лук или див лук

  • няколко зърна нар за акцент


1. Сваряване на зеленчуците.
Измийте добре картофите, морковите и цвеклото. Варете ги поотделно или заедно (само картофите и морковите). След сваряване охладете зеленчуците напълно, обелете ги и ги настържете на едро ренде - в отделен съд за всеки тип зеленчук.
2. Подготовка на останалите съставки.
Херингата нарежете на малки кубчета. След това обелете лука и го нарежете съвсем на ситно. 
Настържете яйцата на ситно или на едро ренде, според предпочитанието.
3. Подреждане на пластовете. 
В стъклена правоъгълна форма или в друг подходящ съд започнете сглобяването на салатата така:
Картофи (в основата)
Отгоре покрийте с майонеза
✅ Херинга
✅ Лук
✅ Моркови
Малко майонеза
✅ Яйца
Червено цвекло (обилно покритие)
За финал на сглобяването, покрийте щедро с майонеза, която можете да нанесете с фигурален ефект.
4. Финални щрихи.
Поръсете готовата "сельодка под шуба" със свеж копър и див/зелен лук.
Добавете няколко зърна нар за празнична нотка (по желание).
Оставете салатата да стегне в хладилник за поне 2 часа.
Добър апетит!

???????? ????? ? ???? Beurer KS 25, 3??., 1.2 ?????, ????????? ???????, ?????????/?????


?????????? ????????????? Dyson WR01 WashG1 Bk/Bu, 95W, 1l, ????????? ?? 35 ???, 3 ??????? ?? ???????, LCD ???????, ??????????, ??????????????, ?????/?

eSky BG | banner

Коментари