Тази изключително фина шоколадова торта впечатлява с балансиран вкус, гладка структура и изящен вид, напомнящ за класическите европейски шоколадови десерти. Блатът е лек, пухкав и добре аериран, а огледалната глазура създава усещане за изтънченост и професионален завършек.
Рецептата за шоколадова торта с нежен ганаш е подходяща както за празнични поводи, така и за моменти, когато желаем да впечатлим с нещо едновременно елегантно и достъпно за изпълнение в домашни условия.
Шоколадова торта с нежен ганаш
Време за готвене
45-50 мин
Порции: 12 (при форма с диаметър 24 см)
Необходими продукти:
За блата:
За ганаша:
-
250 мл течна сметана (30–35% масленост)
-
250 г черен шоколад (50–60%)
-
20 г краве масло (по желание, за гланцов акцент)
За блата:
1. Загрейте фурната на 170°C (горен + долен реотан).
2. Намажете форма 24-26 см и покрийте дъното с хартия.
3. Разбийте яйцата със захарта в продължение на 5–6 минути, докато се получи пухкава и кремообразна смес.
4. Добавете олиото и млякото, разбъркайте леко.
5. Пресейте брашното, какаото, солта и бакпулвера.
6. Добавете сухите съставки на части, разбърквайки внимателно.
7. Излейте сместа в тавата и изравнете.
8. Печете между 28-35 минути.
Блатът трябва да остане лек и фин, не сух и ронлив. Оставете го да изстине напълно.
Ганаш:
1. Загрейте сметаната в тенджерка или касерола до кипване.
2. Свалете от котлона и добавете нарязания черен шоколад.
3. Оставете така 2 минути, след което разбъркайте.
4. Добавете маслото за блясък.
5. Оставете ганаша да се сгъсти за 10-12 минути до гъста, но течна консистенция.
Финално сглобяване:
1. Поставете блата върху решетка.
2. Излейте ганаша върху центъра, да се разлее гладко.
3. Загладете деликатно с шпатула.
4. Оставете тортата да стегне на стайна температура за около час, а след това може да я приберете в хладилник.
Разбира се, тортата е най-вкусна на следващия ден или след поне 6-8 часа, но ако нямате търпение или такава възможност, просто се отдайте на изкушението! Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар