Шоколадовите напукани сладки са едни от най-обичаните коледни сладки - умерено меки, с фъджи текстура и с онези красиви пукнатини, които ги правят неустоимо празнични. Рецептата е лесна, а резултатът всеки път е впечатляващ: топяща се текстура, наситен какаов вкус и снежно бяло покритие от пудра захар. Идеални са за подаръци, за подреждане в коледни кутии или просто за моментите, когато искаме нещо сладко и ароматно с чашата кафе, например.
Шоколадови напукани сладки
Общо подготовка
15 мин + 120 мин (минимум) охлаждане
Време за готвене
10-12 мин (на тава)
Общо време
160 мин
Порции: 18-22 по-големи сладки с диаметър 4.5-5 см
Необходими продукти:
-
200 г черен шоколад (60-70%)
-
60 г масло
-
2 големи яйца
-
150 г захар
-
1 ч. л. екстракт от ванилия
-
150 г брашно
-
40 г качествено какао
-
1 ч. л. бакпулвер
-
щипка сол
-
60-80 г кристална захар (за овалване)
-
120-150 г пудра захар (за овалване)
1. Разтапяне.
Разтопeте шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова. Оставете ги да се охладят добре.
2. Разбиване на яйцата и захарта.
Разбийте яйцата със захарта за 2-3 минути с миксер, докато станат светли и пухкави. Това помага за напукванията и меката среда.
3. Смесване.
Добавете разтопения шоколад и разбъркайте до гладка смес.
Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта, след което ги прибавете към шоколадовата смес. Получава се гъсто, лепкаво тесто, което е абсолютно нормално.
4. Охлаждане - ключът към перфектен резултат.
Покрийте съда с тестото (най-добре е със стреч-фолио) и охладете за минимум 2 часа, най-добре за една нощ. Това дава компактна форма и дълбоки пукнатини.
5. Оформяне + двойно овалване.
Загрейте фурната на 170°C без вентилатор (перфектно за тези сладки). Оформете топчета по 25-30 грама. Овалвайте ги в: първо, кристална захар (предпазва пудрата захар от топене), а след това обилно в пудра захар (за силно контрастни пукнатини).
6. Печене.
Подредете топчетата върху хартия, оставяйки разстояние между тях. Печете за максимум 10–12 минути.
Сладките трябва да са напукани, надигнали се, но още меки. След охлаждане се стягат и стават точно както на снимката - неповторима наслада за всички сетива!
За какъвто и повод да решите да ги приготвите, нека да ви е празнично, уханно и незабравимо! Да ви е вкусно!
Фото вдъхновение: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар