Мед - бутикова селекция:

Шоколадово руло с крем маскарпоне и череши



Това шоколадово руло е истинско удоволствие за сетивата - меко, ароматно и изпълнено с нежен крем с маскарпоне и сочни череши. Съчетава класическа визия с празнично усещане и е идеалният десерт за зимните дни, когато търсим уют, топлина и нещо наистина специално.

Разбира се, вместо маскарпоне, можете да включите в рецептата друго качествено крем сирене ("Филаделфия", например), с което кремът ще бъде кадифен и неустоим. Същото важи и за плодовете в рецептата - можете да замените черешите с тънки резенчета портокал, например, или друг плод по избор.

Вижте начина на приготвяне:


Шоколадово руло с крем маскарпоне и череши


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
12 мин
Общо време
около 40 мин + 60 мин охлаждане
Порции: 6-8 (в ринг Ø18-20 см или малка квадратна форма)

Необходими продукти:

За шоколадовото руло:

  • 4 яйца (размер L)

  • 100 г захар (1/2 ч. ч.)

  • 80 г брашно (1/2 ч. ч. - съвсем малко по-малко)

  • 20 г какао (натурално, тъмно) - около 3 с. л.

  • 1 ч. л. екстракт от ванилия

  • щипка сол

За крема:

  • 250 мл сладкарска сметана (30–35%)

  • 200 г маскарпоне или друго крем сирене

  • 70 г пудра захар (около 1/3 ч. ч.)

  • 1 ч. л. екстракт от ванилия

За плодовия слой:

  • 150 г череши или вишни (отцедени, без костилки; може да използвате коктейлни или от компот)

  • 1-2 с. л. сок от компот или ликьор (по желание)

За глазурата:

  • 80 г тъмен шоколад

  • 40 мл сметана

За декорация:

  • бели шоколадови стърготини


1. Шоколадова платка.
Разделете жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте в дълбока купа със солта на твърд сняг, а жълтъците разбийте със захарта в друга купа до получаването на светъл крем. Добавете ванилията. 
Отделно, пресейте брашното и какаото. 
Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците, а после прибавете и сухите съставки. 
Излейте сместа в тава 30×40 см, която сте покрили с хартия за печене.
Печете блата за 10–12 минути на 180°C.
Извадете го веднага, обърнете върху кърпа и навийте на руло. Оставете го да изстине напълно по този начин.
2. Крем.
Разбийте сметаната до меки върхове. Отделно разбийте маскарпонето с пудрата захар. Накрая смесете двете смеси внимателно и кремът е готов.
3. Сглобяване.
Развийте шоколадовия блат и го намажете равномерно с крема. Разпределете черешите или друг плод. Навийте отново стегнато руло и охладете за минимум 1 час в хладилник.
4. Глазура.
Загрейте сметаната. Добавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Полейте рулото на зони и поръсете с бял шоколад.
Да ви е вкусно!

Фото вдъхновение: Ioana Motoc/Pexels

Коментари