Това шоколадово руло е истинско удоволствие за сетивата - меко, ароматно и изпълнено с нежен крем с маскарпоне и сочни череши. Съчетава класическа визия с празнично усещане и е идеалният десерт за зимните дни, когато търсим уют, топлина и нещо наистина специално.
Разбира се, вместо маскарпоне, можете да включите в рецептата друго качествено крем сирене ("Филаделфия", например), с което кремът ще бъде кадифен и неустоим. Същото важи и за плодовете в рецептата - можете да замените черешите с тънки резенчета портокал, например, или друг плод по избор.
Вижте начина на приготвяне:
Шоколадово руло с крем маскарпоне и череши
За шоколадовото руло:
-
4 яйца (размер L)
-
100 г захар (1/2 ч. ч.)
-
80 г брашно (1/2 ч. ч. - съвсем малко по-малко)
-
20 г какао (натурално, тъмно) - около 3 с. л.
-
1 ч. л. екстракт от ванилия
-
щипка сол
За крема:
-
250 мл сладкарска сметана (30–35%)
-
200 г маскарпоне или друго крем сирене
-
70 г пудра захар (около 1/3 ч. ч.)
-
1 ч. л. екстракт от ванилия
За плодовия слой:
-
150 г череши или вишни (отцедени, без костилки; може да използвате коктейлни или от компот)
-
1-2 с. л. сок от компот или ликьор (по желание)
За глазурата:
-
80 г тъмен шоколад
-
40 мл сметана
За декорация:
-
бели шоколадови стърготини

Коментари
Публикуване на коментар