Тази средиземноморска ципура е от онези рецепти, които изглеждат впечатляващо, но се приготвят с изненадваща лекота. Ароматът на зехтин, чесън, домати и пресни билки превръща всяко парче риба в истинска наслада, а чугуненият съд запазва сочността и създава богат, естествен сос, идеален за топене на филийка хляб. Чудесно ястие за споделяне, когато искате да поднесете нещо едновременно семпло и изискано.
Вижте как да приготвите тази рецепта за средиземноморска ципура с чери домати, маслини и билки:
Средиземноморска ципура с чери домати, маслини и билки в чугунен съд
Време за готвене
около 30 мин
Необходими продукти:
За рибата:
-
1 цяла ципура (450-500), почистен
-
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
-
Сол и черен пипер
-
4-5 с. л. зехтин
-
1-2 стръка пресен магданоз (за вътрешността)
За гарнитурата в същия съд:
-
200 г чери домати: смес червени, жълти и оранжеви
-
6-8 резена черни маслини (без костилка)
-
1-2 каперсови плодове (или 2 ч. л. каперси)
-
1 малко люто чушле (по желание)
-
3-4 с. л. сухо бяло вино
-
1/2 лимон, нарязан на лодки
-
Пресни листа босилек за финал
-
Пресен магданоз, ситно нарязан (за поръсване)
1. Подготовка на рибата.
Измийте и почистете (ако е необходимо) рибата ципура. Подсушете я много добре, след което направете 3-4 напречни разреза отстрани (точно както виждате на снимката). Посолете добре отвътре и отвън. Вътре сложете 1 скилидка чесън и стрък магданоз, а като завършек намажете рибата с малко зехтин.
Загрейте чугунения съд на котлона със струйка зехтин. Поставете ципурата и я запечатайте по 2-3 минути на страна, докато стане златиста. Извадете я в чиния.
2. Задушаване на зеленчуците.
В отделен съд загрейте 2 супени лъжици зехтин, добавете чесъна и задушете за 20-25 секунди. Добавете чери доматите цели, както и маслините и каперсовия плод (каперсите). Налейте бялото вино и оставете всичко да покъкри на умерена температура за 1-2 минути.
3. Готвене на рибата.
Прехвърлете приготвената гарнитура в чугунения съд. Поставете рибата върху доматите и другите съставки и полейте с още 1 супена лъжица зехтин.
Покрийте съда с готварско алуминиево фолио и сложете рибата да се пече в предварително загрята фурна на 190°C за 15-18 минути.
Ако готвите ципурата на котлон, ще са достатъчни около 12 минути на умерен огън.
4. Финал.
Отстранете фолиото. Изстискайте малко лимон върху рибата и добавете отгоре пресния нарязан магданоз. Гарнирайте с листа босилек и поднесете ястието с филийка хляб.
Това ястие е апетитна идея за всеки ден, в който сме решили да включим риба в менюто. Рецептата е добра идея и за Никулден, който в България честваме на 6 декември. Добър апетит!
Вдъхновение: Valeria Boltneva/Pexels
Чугунен уок тиган Kinghoff, диаметър 31 см
Вижте още:
Коментари
Публикуване на коментар