Мед - бутикова селекция:

Топки от крема сирене с чедър, магданоз и корнфлейкс



Тези солени топки от крема сирене с чедър, магданоз и хрупкав корнфлейкс са едновременно лесни за приготвяне, свежи и изключително ефектни. Имат мека и кремообразна вътрешност, обвита в леко рехаво хрупкаво покритие, което им придава страхотна текстура и апетитен вид. Идеални са за празнични плата, парти хапки, мезета или като малки гурме акценти на всяка домашна вечеря. Приготвят се без печене и винаги впечатляват с простотата си и красива презентация. 


Топки от крема сирене с чедър, магданоз и корнфлейкс


 Общо подготовка
15 мин
Време за оформяне
15 мин
Общо време
30 мин + 60 мин охлаждане
Порции: около 20 топчета

Необходими продукти:

За вътрешността:

  • 250 г крема сирене (тип "Филаделфия" или друго мазно и плътно крем сирене)

  • 120 г настърган кашкавал (или чедър) - на фино рендe

  • 1 скилидка чесън, много фино пресована или 1/3 ч. л. чесън на прах

  • 1 щипка черен пипер

  • 1 щипка сол (само ако сирената не са достатъчно солени)

За овалване:

  • 60-80 г корнфлейкс (грубо натрошен на парченца, не на прах)

  • 20-30 г панко или много фини хлебни трохи

  • 2-3 с. л. ситно нарязан пресен магданоз


1. Подготвяне на сместа за топчетата.
В купа смесете крем сиренето, чедъра (кашкавала), чесъна, черния пипер и щипка сол, ако е необходимо.
Разбъркайте добре с вилица или шпатула, докато получите гъста, равномерна и леко лепкава смес. Ако е прекалено мека, приберете в хладилник за 20 минути.
2. Оформяне на топчетата.
С ръце оформете малки топчета с диаметър ~2.5-3 см
(приблизително с големината на орех). Подредете ги в поднос/плато.
3. Смес за овалване.
В подходяща купа или широка чиния смесете натрошения корнфлейкс, панкото и ситно нарязания магданоз.
4. Овалване.
Всяко топче оваляйте леко в сместа, без натиск. Покритието трябва да бъде неравномерно, петнисто и рехаво.
5. Охлаждане.
Поставете готовите топчета в хладилник за най-малко 1 час. След това ще са стегнати и готови за поднасяне.
Добър апетит!

Снимка: Pexels

Коментари