Мед - бутикова селекция:

Ванилови рохлички - чешки коледни сладки



Рохличките са едни от най-обичаните коледни сладки в Чехия - фини, ронливи и топящи се в устата. Тези нежни ванилови полумесеци се приготвят с малко съставки, но с безупречен вкус, който се разгръща напълно след ден-два. Истинска класика, която ухае на уют, ядки, празник и мили спомени.

???? ?? ?????? Oliver Voltz OV51222RS39, 39.5 ??, ???????? ????????, ???????????, ??????

Вижте как да си приготвите автентичните ванилови рохлички или чешки коледни сладки, с които овациите у дома са гарантирани:


Ванилови рохлички - чешки коледни сладки


 Общо подготовка
25 мин + 60 мин охлаждане
Време за готвене
10-12 мин (партида)
Общо време
115-125 мин
Порции: 45-50 броя

Необходими продукти:
  • 270-280 г бяло брашно (около 2 1/3 ч. ч.)

  • 200 г краве масло (студено, нарязано на кубчета)

  • 80 г пудра захар (1/2 ч. ч. + 1 с. л.)

  • 100 г фино смлени орехи (може да използвате и лешници)

  • 1 пакетче ванилова захар (или семенцата на 1/2 ванилова шушулка)

  • щипка сол

За овалване:

  • 100 г пудра захар (3/4 ч. ч.)

  • 2-3 пакетчета ванилова захар


1. Замесване.
В купа смесете брашното, смлените орехи, пудрата захар, ванилията и солта. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Омесете бързо гладко и меко тесто.
Важно: Не месете дълго – тестото трябва да остане ронливо и маслено.
2. Охлаждане (ключова стъпка!).
Увийте тестото в стреч фолио. Приберете в хладилник за минимум 90 минути, а най-добре, за 2 часа.
3. Оформяне.
Откъсвайте малки парчета (около 10–12 г). Разточвайте тънки фитили, а след това ги оформяйте на малки полумесеци (рохлички). Подреждайте върху тава с хартия за печене на известно разстояние една от друга.
4. Печене.
Печете ваниловите сладки в загрята фурна на 160-170°C (без вентилатор) за 9-10 минути. Рохличките трябва да останат светли и само краищата им да добият лек оттенък на изпичане (порозовяване).
5. Овалване.
Смесете пудрата и ванилова захар. Оваляйте рохличките, докато са още топли, но не горещи - приблизително 1-2 минути след изваждане от фурната. Това е най-точният момент, защото пудрата захар ще полепне добре. Работете внимателно - рохличките са крехки.
И ето, че тези симпатични полумесеци с ванилия и пудра захар са готови! Насладете им се! Да ви е вкусно!

Коментари