Рохличките са едни от най-обичаните коледни сладки в Чехия - фини, ронливи и топящи се в устата. Тези нежни ванилови полумесеци се приготвят с малко съставки, но с безупречен вкус, който се разгръща напълно след ден-два. Истинска класика, която ухае на уют, ядки, празник и мили спомени.


Вижте как да си приготвите автентичните ванилови рохлички или чешки коледни сладки, с които овациите у дома са гарантирани:
Ванилови рохлички - чешки коледни сладки
Общо подготовка
25 мин + 60 мин охлаждане
Време за готвене
10-12 мин (партида)
Необходими продукти:
-
270-280 г бяло брашно (около 2 1/3 ч. ч.)
-
200 г краве масло (студено, нарязано на кубчета)
-
80 г пудра захар (1/2 ч. ч. + 1 с. л.)
-
100 г фино смлени орехи (може да използвате и лешници)
-
1 пакетче ванилова захар (или семенцата на 1/2 ванилова шушулка)
-
щипка сол
За овалване:
1. Замесване.
В купа смесете брашното, смлените орехи, пудрата захар, ванилията и солта. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Омесете бързо гладко и меко тесто.
Важно: Не месете дълго – тестото трябва да остане ронливо и маслено.
2. Охлаждане (ключова стъпка!).
Увийте тестото в стреч фолио. Приберете в хладилник за минимум 90 минути, а най-добре, за 2 часа.
3. Оформяне.
Откъсвайте малки парчета (около 10–12 г). Разточвайте тънки фитили, а след това ги оформяйте на малки полумесеци (рохлички). Подреждайте върху тава с хартия за печене на известно разстояние една от друга.
4. Печене.
Печете ваниловите сладки в загрята фурна на 160-170°C (без вентилатор) за 9-10 минути. Рохличките трябва да останат светли и само краищата им да добият лек оттенък на изпичане (порозовяване).
5. Овалване.
Смесете пудрата и ванилова захар. Оваляйте рохличките, докато са още топли, но не горещи - приблизително 1-2 минути след изваждане от фурната. Това е най-точният момент, защото пудрата захар ще полепне добре. Работете внимателно - рохличките са крехки.
И ето, че тези симпатични полумесеци с ванилия и пудра захар са готови! Насладете им се! Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар