Мед - бутикова селекция:

Меденки с тиква и шоколад



Меденки с тиква и шоколад - топли, меки и ухаещи на есен. Комбинацията от тиква, мед и шоколад е истинска класика - ароматна, уютна и с вкус, който създава настроение още с първата хапка. Идеални за компания към горещо есенно кафе.

Всъщност, меденките с тиква и шоколадов топинг са фюжън десерт - съчетават елементи на традиционната българска/славянска кухня и модерните западни сладкарски тенденции.


Меденки с тиква и шоколад


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
12-15 мин
Общо време
35 мин
Порции: около 20 меденки

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. канела
  • 1/4 ч. л. джинджифил (по желание)
  • 1 яйце
  • 80 г мед
  • 100 г захар (или кафява захар)
  • 100 г масло (разтопено и охладено)
  • 120 г пюре от печена тиква
  • 1 ч. л. ванилия
  • 100 г черен шоколад (разтопен, за потапяне)
  • Мед или кленов сироп за поливане
1. Приготвяне на тиквеното пюре.
Изпечете парчета тиква (около 200 грама) до омекване, след което ги пасирайте. Заради изпаряването на вода по време на печенето, теглото в сурово състояние трябва да е посоченото, за да накрая да получите посоченото количество тиквено пюре.
2. Сухите съставки.
В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и подправките.
3. Влажни съставки.
В друга купа разбийте яйцето със захарта, добавете меда, маслото, ванилията и тиквеното пюре.
4. Обединяване и оформяне на тестото.
Добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте до меко, леко лепкаво тесто.
5. Печене.
Оформете тестото за меденки на кръгли топчета върху хартия за печене и печете на 180°C, докато краищата им леко порозовеят.
6. Потапяне в шоколада.
След като изстинат, потопете долната част на всяка меденка в разтопен шоколад и оставете да стегне върху хартия.
7. Финални щрихи (по желание).
Подредете меденките в чиния, залейте с тънка струя мед или кленов сироп и поднесете с чаша кафе с мляко или тиквено лате, например.

Съвети:
  • За по-ароматен резултат добавeте щипка индийско орехче.
  • Ако искате по-хрупкави меденки, удължете печенето с 2–3 минути.
Да ви е вкусно!

Ако обичате този тип лакомства, опитайте и рецептата за домашни шоколадови бисквити.

Фото/видео вдъхновения: Pexels

Коментари