Мед - бутикова селекция:

Дроб по селски с чушки, лук и доматен сос



Този ароматен дроб по селски е от онези ястия, които доказват, че простите продукти могат да се превърнат в истински шедьовър, стига да бъдат приготвени правилно. Сочни, нежни късчета дроб, запечатани до лек карамелен загар, се потапят в плътен доматен сос, балансиран със сладостта на моркови и чушки. Резултатът е топло, уютно и изключително балансирано ястие, което носи духа на домашната българска кухня. Всяка хапка съчетава мекота, богат вкус и леко пикантен аромат - идеален избор както за делнична вечеря, така и за специално поднесено ястие за гости.


Дроб по селски с чушки, лук и доматен сос


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
45 мин
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 650-700 г свински или телешки дроб (измит, подсушен и нарязан на ивици с дебелина 1,5-2 см)

  • 2 големи глави кромид лук (нарязан на полумесеци)

  • 1 червена чушка

  • 1 зелена чушка

  • 1 жълта чушка

  • 1 среден морков

  • 3 с. л. олио или 1 с. л. масло + 1-2 с. л. олио

  • 1 ч. л. сладък червен пипер

  • 2 с. л. доматено пюре

  • 150 мл бяло вино (или 100 мл вода)

  • 1 с. л. брашно

  • сол и черен пипер

  • 1 дафинов лист (по желание)

  • пресен магданоз


1. Запечатване.
Загрейте мазнината. Поставете дроба на силен огън, като пържите по 2 минути от всяка страна. Извадете го и го оставете настрана (трябва да остане сочен и розов отвътре, иначе става жилав).
2. Зеленчукова основа.
В същата мазнина запържете лука за 4–5 минути до златисто. Добавете моркова и чушките, които сте нарязали на ленти. Гответе още 6-7 минути, за да омекнат, но и да останат стегнати.
3. Сос.
Добавете брашното и разбъркайте. Добавете червения пипер и бъркайте 10 секунди, след което веднага прибавете доматеното пюре.
Налейте виното или водата. Върнете дроба и подправете с черен пипер и дафиновия лист.
4. Довършване.
Оставете ястието да къкри 12-14 минути, докато сосът стане плътен, гладък и блестящ.
5. Сервиране.
Поръсете с пресен магданоз на вкус. Сервирайте с картофи соте или печени картофи, лека зелена салата и хрупкав хляб.
Добър апетит!

Разгледайте още от "Вкус от България" и си запазете от апетитните идеи на Густо ни е! Ако пък след това имате нужда от нещо сладко, хвърлете поглед и на рецептите с етикет "Десерти", които доминират в търсенията на потребителите. Сред най-четените рецепти в графа "Десерти" е атрактивният и много лесен за приготвяне мраморен кекс с какао и ванилия.

Снимка: Pexels

Коментари