Мед - бутикова селекция:

Морковен кекс с шоколадова глазура



Домашният морковен кекс с шоколадова глазура е сладкиш, който съчетава семплост и изтънченост. Нежен, сочен и ароматен, той ухае сякаш на уют и неделно спокойствие. Морковите му придават естествена сладост и топъл цвят, а лъскавата глазура го превръща в истинско изкушение за всички сетива. Всяко парче е баланс между нежна плътност и фин шоколадов акцент. Това е перфектен десерт за споделяне с близки и любими хора или за компания към чаша ароматно кафе. Пригответе си този прекрасен кекс!


Морковен кекс с шоколадова глазура


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
около 60 мин
Общо време
75 мин
Порции: 12

Необходими продукти:

За кекса:

  • 3 средно големи моркова (около 250 г, обелени и настъргани)

  • 3 големи яйца

  • 150 мл олио (слънчогледово или рапично)

  • 2 с. л. кисело мляко

  • 220-230 г захар

  • 1 пакетче ванилова захар (или 1 ч. л. ванилов екстракт)

  • 250 г брашно

  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)

  • щипка сол

За шоколадовата глазура:

  • 5 с. л. какао на прах (без захар)

  • 9 с. л. захар

  • 3 с. л. масло

  • 150 мл прясно мляко (2/3 ч. ч.)


1. Подготовка на сместа:
В блендер или кухненски робот сложете морковите, яйцата, олиото, киселото мляко и захарта.
Пасирайте до гладка, кремообразна консистенция.
Прехвърлете сместа в голяма купа и добавете ванилията.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта и ги добавете към течната смес.
Разбъркайте внимателно с шпатула, докато кексовата смес стане хомогенна, като не прекалявате, за да не се губи въздушността на кекса.
2. Печене:
Намажете форма за кекс (с дупка по средата) с масло и поръсете леко с брашно.
Излейте кексовото тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C (без вентилатор) за 45–50 минути, или до суха клечка.
Извадете готовия морковен кекс и оставете да се охлади напълно, преди глазурата.
3. Шоколадова глазура:
В малка касерола смесете какаото, захарта, маслото и млякото.
Варете на слаб към умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти леко (около 6-8 минути) до гладка, кадифена и лъскава консистенция.
Полейте бавно глазурата върху изстиналия кекс.
По желание можете да направите леки движения с лъжица, за да потече естествено по страните на кекса.
Насладете му се и да ви е вкусно!

В допълнение към рецептата за морковен кекс с шоколадова глазура, в Густо ни е ще намерите и много други вкусни рецепти за кекс. Вижте рецептите за шоколадов кекс с ганаш и бадеми, мраморен кекс с кисело мляко и ванилия или предложението за портокалов кекс крем маскарпоне

Коментари