Тази питка (погача) с пълнеж и поръска от шамфъстък е не просто красива - тя е истинска празнична наслада. Меко, пухкаво тесто, златиста коричка и деликатен пълнеж от смлян шамфъстък, масло и ванилия, който се разгръща при всяко парче. Финалната зелена поръска добавя и цвят, и контраст - като препратка към ориенталските десерти, които ухаят на празник. Тази пухкава погача е перфектна за неделна трапеза или специален повод. Пригответе я у дома!
Сладка питка (погача) с пълнеж и поръска от шамфъстък
Общо подготовка + втасване
25 мин + 90 мин
Време за готвене
50-55 мин
Необходими продукти:
За тестото:
-
600 г брашно (тип 500)
-
1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая
-
250 мл прясно мляко (топло)
-
2 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)
-
80 мл олио
-
3 с. л. захар
-
1 ч. л. сол
За пълнежа:
За намазване:
1. Маята: В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта и 2 с. л. брашно. Оставете да шупне за 10–15 мин.
2. Тестото: В голяма купа смесете брашното и солта, направете "кладенче" и добавете яйцето, белтъка, олиото и шупналата мая. Омесете меко, еластично тесто.
3. Първо втасване: Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.
4. Оформяне: Разделете тестото на 2 части. Разточете първата на кръг, намажете с маслената фъстъчена смес, чийто съставки вече сте комбинирали, навийте на руло и разположете в кръг (спирала) в тава, застлана с хартия.
5. Декорация: Разточете втората част, нарежете я на ленти, за покриване на първия слой. Увийте ги така, че да се получи конкретният декоративен ефект (както на снимката) или оформете тестото по свое желание.
6. Второ втасване: Оставете оформената питка да втаса още 40 минути.
7. Намазване: Намажете повърхността с разбития жълтък и мляко.
8. Печене: Печете сладката питка (погача) в предварително загрята фурна на 175°C за около 50-55 минути, до златиста коричка.
9. След печенето: Намажете готовата питка леко с разтопено масло за блясък и малко течен мед или захарен сироп, след което ефирно поръсете със смлян шамфъстък.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар