Мед - бутикова селекция:

Сладка питка (погача) с пълнеж и поръска от шамфъстък



Тази питка (погача) с пълнеж и поръска от шамфъстък е не просто красива - тя е истинска празнична наслада. Меко, пухкаво тесто, златиста коричка и деликатен пълнеж от смлян шамфъстък, масло и ванилия, който се разгръща при всяко парче. Финалната зелена поръска добавя и цвят, и контраст - като препратка към ориенталските десерти, които ухаят на празник. Тази пухкава погача е перфектна за неделна трапеза или специален повод. Пригответе я у дома!


Сладка питка (погача) с пълнеж и поръска от шамфъстък


 Общо подготовка + втасване
25 мин + 90 мин
Време за готвене
50-55 мин
Общо време
около 3 часа
Порции: 10-12 

Необходими продукти:

За тестото:

  • 600 г брашно (тип 500)

  • 1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая

  • 250 мл прясно мляко (топло)

  • 2 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)

  • 80 мл олио

  • 3 с. л. захар

  • 1 ч. л. сол

За пълнежа:

  • 150 г смлян шамфъстък (или фъстъци, лешници и т. н.)

  • 6 с. л. захар

  • 50 г меко масло

  • 1 ч. л. екстракт от ванилия (по желание)

За намазване:

  • 1 жълтък, разбит с 1 с. л. прясно мляко


1. Маята: В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта и 2 с. л. брашно. Оставете да шупне за 10–15 мин.
2. Тестото: В голяма купа смесете брашното и солта, направете "кладенче" и добавете яйцето, белтъка, олиото и шупналата мая. Омесете меко, еластично тесто.
3. Първо втасване: Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.
4. Оформяне: Разделете тестото на 2 части. Разточете първата на кръг, намажете с маслената фъстъчена смес, чийто съставки вече сте комбинирали, навийте на руло и разположете в кръг (спирала) в тава, застлана с хартия.
5. Декорация: Разточете втората част, нарежете я на ленти, за покриване на първия слой. Увийте ги така, че да се получи конкретният декоративен ефект (както на снимката) или оформете тестото по свое желание.
6. Второ втасване: Оставете оформената питка да втаса още 40 минути.
7. Намазване: Намажете повърхността с разбития жълтък и мляко.
8. Печене: Печете сладката питка (погача) в предварително загрята фурна на 175°C за около 50-55 минути, до златиста коричка.
9. След печенето: Намажете готовата питка леко с разтопено масло за блясък и малко течен мед или захарен сироп, след което ефирно поръсете със смлян шамфъстък.
Да ви е сладко!

Ако търсите и друга питка за специален повод и не само, вижте впечатляващата рецепта за бриош питка-звезда с какаов пълнеж.

Коментари