Ако има печиво, което носи празнично настроение дори в обикновен ден, това е тази бриош питка - звезда с какаов пълнеж. Меко, ефирно тесто, вплетено с ароматен какаов пълнеж, който се карамелизира леко по краищата, докато питката се надига постепенно във фурната. Истинска звезда е тази рецепта! Не само за трапезата, а и за душата.
Бриош питка - звезда с какаов пълнеж
Общо подготовка
115 мин
Време за готвене
35-40 мин
Общо време
155 мин
Необходими продукти:
За тестото:
-
500 г брашно (тип 500 или универсално)
-
200 мл прясно мляко, леко затоплено (добавяне на 20-30 мл при необходимост)
-
80 г захар
-
80 г масло, разтопено и охладено
-
2 яйца
-
20 г прясна мая (или 7 г суха)
-
щипка сол
-
1 ч. л. ванилов екстракт или настъргана кора от портокал
За пълнежа:
-
80 г меко масло
-
3 с. л. какао
-
5–6 с. л. захар (по вкус)
За намазване:
-
1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко
1. Активиране на маята:
В малка купа смесете маята, 1 ч. л. захар и част от топлото мляко. Оставете 10 минути, докато шупне.2. Замесване:
В голяма купа комбинирайте брашното, захарта, солта, яйцата, ванилията, млякото и активираната мая. Замесете меко и гладко тесто. Прибавете разтопеното масло на порции и месете още около 10 минути, докато стане еластично и нежно.3. Първо втасване:
Покрийте купата и оставете тестото да втаса около 1 час, докато удвои обема си.4. Оформяне:
Разделете тестото на 4 равни части. Разточвайте всяка на кръг с диаметър ~26 см. Поставете първия върху хартия за печене и го намажете с част от какаовия пълнеж. Сложете втория кръг, намажете отново, и така до последния слой, който не се маже.5. Изрязване на звездата:
Поставете малка чашка в центъра, за да я използвате за ориентир. Разрежете тестото на 16 еднакви "лъча" (като слънце). Вземайте по два лъча и ги усуквайте в посока навън - всеки чифт лъчи се усуква в противоположни посоки един от друг, за да се отвори пълнежът като венчелистче. Усукването се прави два пъти, не повече, за да не се скъса тестото. След това съберете краищата на фитилите в основата и прищипете с пръсти, за да не се разтворят при печене.6. Второ втасване:
Оставете оформената "звезда" да втаса още 30 минути на топло място, покрита с кърпа.7. Печене:
Намажете втасалата питка с жълтък и мляко и печете във фурна на 180°C (без вентилатор) за около 35-40 минути до наситен златист цвят.8. Финал:
По желание намажете горещата питка с малко масло или сироп (вода + захар), за да заблести още повече.Това вкусно изкушение е с визия, която е прекрасна за празник. За Коледа, Великден или за уикенд уют, тази сладка питка-звезда ще ви накара да се усмихвате от щастие. Защото щастието е в малките неща. Да ви е вкусно!
Ако сте любители на сладките тестени изкушения, можете да видите още кулинарни идеи от Густо ни е, като домашни еклери (профитероли)с ванилов крем, пухкави понички с крем, автентичен френски галет с червени плодове или пухкав козунак с шоколадови капки и портокалови корички.
Фото вдъхновение: Pexels



Коментари
Публикуване на коментар