Нежни, въздушни и топящи се в устата, тези пухкави сладки млечни питки са чудесно допълнение към ежедневното меню. Те са наистина перфектни както за закуска с масло и сладко, така и за сандвичи с разнообразни солени плънки.
Тези бриош хлебчета са като прегръдка от кухнята и ще ви станат любими, най-вече на малките лакомници, ако имате такива около себе си.
Пухкави сладки млечни питки - бриош стил
Необходими продукти:
-
650 г бяло брашно (тип 500)
-
250 мл прясно мляко (леко затоплено, около 35°C)
-
100 г краве масло (разтопено, но не горещо)
-
2 яйца (едното за тестото, едното за намазване)
-
100 г захар
-
20 г прясна мая (или 7 г суха)
-
1 ч. л. сол
-
1 ч. л. ванилов екстракт или 1 ванилия
-
(по желание) настъргана лимонова кора или 1 с.л. ром за аромат
В купа сложете затопленото мляко, добавете 1 ч. л. захар и маята.
Разбъркайте леко и оставете за 10 минути, докато се активира (ще се образува пухкава пяна).
2. Замесване на тестото.
В голяма купа смесете брашното, захарта и солта.
Добавете активираната мая, едното яйце, ванилията и разтопеното масло.
Замесете меко, еластично тесто (ако е твърде лепкаво, добавяйте брашно по 1 с. л. постепенно).
Замесването трябва да трае около 10-12 минути. Тестото трябва да стане гладко и да не лепне по ръцете.
3. Втасване.
Покрийте купата с кърпа или фолио и оставете на топло място за около 1 час и 15 минути, или докато тестото удвои обема си.
4. Оформяне.
Разделете тестото на 12 равни части (по около 90-100 г).
Оформете гладки топки и ги подредете в тава с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях (ще се слепят леко при печене).
5. Второ втасване.
Оставете оформените питки да втасат повторно за 35–40 минути на топло, покрити с кърпа.
6. Намазване и печене.
Разбийте второто яйце с 1 супена лъжица прясно мляко.
Намажете внимателно всяка питка, без да я натискате.
Печете бриош питките в предварително загрята фурна на 180°C (горен и долен реотан, без вентилатор) за 25-30 минути, докато станат златисто-карамелени, както на снимките.
Съвети за съвършен резултат:
За още по-пухкави питки можете да добавите 1 супена лъжица заквасена сметана или кисело мляко в тестото.
Ако искате по-сладки питки, увеличете захарта до 130 грама.
След изваждане от фурната можете леко да ги намажете с парченце масло за сатенен блясък и допълнителен аромат.
Да ви е вкусно!
В допълнение към рецептата за пухкави сладки млечни питки, в Густо ни е ще намерите и много други вкусни рецепти за тестени изделия. Вижте, например, как да приготвите основно тесто за печени солени закуски или се вдъхновете с рецептата за перфектните френски кроасани.
Вдъхновение: Betül Güneş



Коментари
Публикуване на коментар