Мед - бутикова селекция:

Пухкави сладки млечни питки



Нежни, въздушни и топящи се в устата, тези пухкави сладки млечни питки са чудесно допълнение към ежедневното меню. Те са наистина перфектни както за закуска с масло и сладко, така и за сандвичи с разнообразни солени плънки.

Тези бриош хлебчета са като прегръдка от кухнята и ще ви станат любими, най-вече на малките лакомници, ако имате такива около себе си.


Пухкави сладки млечни питки - бриош стил


 Общо подготовка, замесване и втасване
140 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
около 170 мин
Порции: 12 средни питки

Необходими продукти:

  • 650 г бяло брашно (тип 500)

  • 250 мл прясно мляко (леко затоплено, около 35°C)

  • 100 г краве масло (разтопено, но не горещо)

  • 2 яйца (едното за тестото, едното за намазване)

  • 100 г захар

  • 20 г прясна мая (или 7 г суха)

  • 1 ч. л. сол

  • 1 ч. л. ванилов екстракт или 1 ванилия

  • (по желание) настъргана лимонова кора или 1 с.л. ром за аромат


1. Подготовка на маята.

В купа сложете затопленото мляко, добавете 1 ч. л. захар и маята.
Разбъркайте леко и оставете за 10 минути, докато се активира (ще се образува пухкава пяна).

2. Замесване на тестото.

В голяма купа смесете брашното, захарта и солта.

Добавете активираната мая, едното яйце, ванилията и разтопеното масло.

Замесете меко, еластично тесто (ако е твърде лепкаво, добавяйте брашно по 1 с. л. постепенно).

Замесването трябва да трае около 10-12 минути. Тестото трябва да стане гладко и да не лепне по ръцете.

3. Втасване.

Покрийте купата с кърпа или фолио и оставете на топло място за около 1 час и 15 минути, или докато тестото удвои обема си.

4. Оформяне.

Разделете тестото на 12 равни части (по около 90-100 г).
Оформете гладки топки и ги подредете в тава с хартия за печене, като оставите малко разстояние между тях (ще се слепят леко при печене).

5. Второ втасване.

Оставете оформените питки да втасат повторно за 35–40 минути на топло, покрити с кърпа.

6. Намазване и печене.

Разбийте второто яйце с 1 супена лъжица прясно мляко.
Намажете внимателно всяка питка, без да я натискате.


Печете бриош питките в предварително загрята фурна на 180°C (горен и долен реотан, без вентилатор) за 25-30 минути, докато станат златисто-карамелени, както на снимките.

Съвети за съвършен резултат:

За още по-пухкави питки можете да добавите 1 супена лъжица заквасена сметана или кисело мляко в тестото.

Ако искате по-сладки питки, увеличете захарта до 130 грама.

След изваждане от фурната можете леко да ги намажете с парченце масло за сатенен блясък и допълнителен аромат.

Да ви е вкусно!


В допълнение към рецептата за пухкави сладки млечни питки, в Густо ни е ще намерите и много други вкусни рецепти за тестени изделия. Вижте, например, как да приготвите основно тесто за печени солени закуски или се вдъхновете с рецептата за перфектните френски кроасани.

Вдъхновение: Betül Güneş


Коментари