Мед - бутикова селекция:

Пълнени патладжани с пилешко и Бешамел



Пълнените патладжани с пилешко и Бешамел са съвършена комбинация от простота и финес, от домашен вкус и средиземноморска изтънченост.

Ароматът на запечен патладжан, доматен сос и кадифен сос Бешамел изпълва кухнята и предвещава не просто вкусен обяд или вечеря, а малък ритуал на уют. Текстурата е нежна, сосът е апетитен и нежен, а всяка хапка носи усещане за топлина и хармония.

Това е ястие, което изглежда впечатляващо, но се приготвя много лесно. Идеално е за дните през седмицата или за спокоен уикенд у дома, когато искаш да зарадваш близките с нещо различно, красиво и изискано.


Пълнени патладжани с пилешко и Бешамел 


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
60 мин
Общо време
80 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

  • 2 средно големи патладжана

  • 300 г пилешко филе (нарязано на кубчета)

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 250 мл доматен сос

  • 30 мл зехтин

  • 1 ч. л. червен пипер

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 30 г настърган пармезан (по желание и малко кашкавал за запичане)

  • Няколко листа босилек

За бешамела:

  • 30 г масло

  • 2 с. л. брашно

  • 300 мл прясно мляко

  • Щипка индийско орехче

  • Сол на вкус


1. Подготовка на патладжаните.

Разрежeте патладжаните по дължина на две. С нож направете кръстосващи се разрези по цялата повърхност.
Посолете ги и ги остави за 10-15 минути, за да се издърпа горчивината. След това измийте патладжаните, подсушете ги с кухненска хартия, прехвърлете в тава и ги поръсете леко с олио или зехтин.
Изпечете ги за около 20 минути на 180°C, докато омекнат леко.

2. Плънка с пилешко.

Докато патладжаните се пекат, в тиган загрейте зехтина и задушете лука и чесъна до златисто.
Добавете кубчетата пилешко и ги запържете до побеляване.
Сложете червен пипер, сол, пипер и доматения сос.
Оставете сместа да къкри 10 минути, докато се сгъсти и ароматите се слеят.

3. Приготвяне на бешамела.

Разтопете маслото, добавете брашното и бъркайте 1 минута.
Налейте постепенно млякото, като бъркате на среден огън за 6-7 минути до гладък сос.
Посолете и добавете индийско орехче.

4. Сглобяване и печене.

Натиснете изпечените половинки патладжани с лъжица така, че изпечената част да вдлъбне леко. Напълнете патладжанените лодки с плънката от пилешко и доматен сос.
Полейте отгоре с обилен слой бешамел.
Поръсете с настърган пармезан или кашкавал (по желание), долейте около 2/3 чаша вода или зеленчуков бульон и печете в загрята фурна на 190°C за около 20-25 минути, докато бешамелът се запече и стане златист.

Готовото ястие може да се поднесе с домашно хлебче или свежа салата – за обяд или вечеря, ухаещи на уют. Да ви е вкусно!

Ако обичате вкусните рецепти с участието на патладжани, вужте също Бабагануш - ориенталска разядка с печени патладжани или пък рецептата за домашна едросмляна лютеница, която би била бижу на трапезата във всеки дом. 

Фото вдъхновение: Zehra Yilmaz Photography

Коментари