Мед - бутикова селекция:

Традиционни мекици с мая



Традиционни български мекици с мая - пухкави, златисти и ароматни, както ги помним от детството. Поднесени с пудра захар, мед или сладко, те са класическа закуска, която съчетава мекота отвътре и леко хрупкава коричка отвън.


Традиционни мекици с мая


 Общо подготовка + втасване
75 мин
Време за готвене
20-25 мин
Общо време
100 мин
Порции: 12-15 мекици със средна големина

Необходими продукти:
  • 500 г бяло брашно

  • 250 мл прясно мляко (или вода) - хладко

  • 25 г прясна мая или 7 г суха

  • 1 ч. л. захар

  • 1/2 ч. л. сол

  • 1 яйце

  • 2 с. л. олио (за тестото)

  • Олио за пържене - около 500 мл

  • Захар (за поръсване) - 2-3 с. л.


1. Маята:
В купичка смесете маята с хладкото мляко и захарта. Оставете 10 минути да шупне.
2. Тестото:
В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, яйцето, олиото и шупналата мая.
Замесете меко, леко лепнещо тесто. Ако е нужно, добавете още малко брашно.
Намажете повърхността с олио, покрийте и оставете тестото да втаса за 1 час на топло (да удвои обема си).
3. Оформяне:
Намажете ръцете си с олио и накъсайте тестото на топчета. Разтеглете всяко топче на тънко кръгче с вдлъбнатина в средата.
Не ги разточвайте с точилка, за да останат пухкави.
4. Пържене:
Загрейте олиото за пържене (на около 180°C или 7-ма степен на котлон с 9 степени, например).
Пържете мекиците по 1-2 минути на страна, докато станат златисти.
Изваждайте ги върху кухненска хартия.
5. Поднасяне:
Поръсете готовите топли мекици с кристална или пудра захар.
Може да ги сервирате и с мед, сладко или сирене.
Да ви е вкусно!

Други идеи за вкусна домашна закуска са рецептата за пухкави домашни кифлички с пълнеж или тази за канелени рулца с орехи и карамелен сироп.

Фото вдъхновение: Pixabay

Коментари