Има нещо магично в аромата на прясно изпечени канелени рулца. Топли, меки и сочни, те ухаят на уют и щастливо утро. Тази версия с карамелен сироп и орехи е едновременно класическа и малко по-изкушаваща - тестото е пухкаво, плънката богато канелена, а сладкият сироп на дъното на съда превръща всяка хапка в разтапящо се удоволствие. Тези канелени рулца с орехи и карамелен сироп са подходящи за брънч, празнична закуска или просто момент, в който ви се иска да хапнете нещо сладко у дома.
Канелени рулца с орехи и карамелен сироп
Време за готвене
30-35 мин
Необходими продукти:
Тесто:
-
500 г брашно
-
60 г захар
-
8 г суха мая
-
1 ч. л. сол
-
250 мл топло мляко
-
60 г разтопено масло
-
1 яйце
Пълнеж:
-
120 г меко масло
-
150 г кафява захар
-
2-3 с. л. канела
-
щипка сол
Сироп:
-
120 г кафява захар
-
60 г масло
-
60 мл течна сметана
-
1 ч. л. ванилов екстракт
Допълнително:
1. Замесете тестото: Смесете сухите съставки, добавете млякото, яйцето и маслото. Омесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 1 час на топло място, покрито с памучна кърпа.
2. Пригответе пълнежа: Смесете маслото, кафявата захар, канелата и щипка сол.
3. Направете сиропа: Разтопете маслото със захарта, добавете сметаната и ванилията, оставете да къкри за 2 минути. След това излейте получения сироп на дъното на тава (23×33 см) и поръсете част от орехите.
4. Оформете рулцата: Разточете тестото (40×30 см), намажете с пълнежа, поръсете орехи, навийте и нарежете на 9 или 10 парчета. Подредете ги в тава.
5. Оставете да втасат за около 30–40 минути, докато се надуят значително.
6. Изпечете: Намажете с яйце и печете тестените рулца за 25-30 минути на 180°C, докато станат златисти.
7. Финал: Подредете рулцата в тавата със сиропа, полейте ги с него, поръсете останалите орехи и оставете за поне 5-10 минути, за да се отпуснат и напоят частично. Така ще са още по-неустоими.
Божественият аромат на масло и ванилия в тази рецепта е способен да омагьоса почти всеки. Опитайте тези сладки тестени рулца и да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар