Мед - бутикова селекция:

Празнични джинджифилови бисквити с бял шоколад



Тези празнични джинджифилови бисквити са истинска зимна класика – меки, ароматни, с богат вкус на меласа, канела и джинджифил. Потопени в бял шоколад и украсени с ядки, сушени червени боровинки или коледни захарни поръски, те се превръщат в изключително ефектни домашни сладки, които всеки би искал да опита. Подходящи са за подарък, коледни кутии или просто за уютно следобедно похапване с чаша чай.


Празнични джинджифилови бисквити с бял шоколад


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
10-12 мин
Общо време
40-50 мин (без 1 час охлаждане и 15 минути за декориране)
Порции: 22-24 бисквити

Необходими продукти:

Сухи съставки:

  • 2 1/4 ч. ч. брашно

  • 2 ч. л. джинджифил на прах

  • 1 1/2 ч. л. канела

  • 1/4 ч. л. смлян карамфил

  • 1/2 ч. л. сода

  • 1/4 ч. л. сол

Мокри съставки:

  • 170 г омекнало краве масло

  • 1 ч. ч. кафява захар

  • 1 яйце

  • 1/3 ч. ч. меласа (може да се замени с 2 с. л. мед + кафява захар до запълването на 1/3 от чашата или 1/3 ч. ч. кленов сироп, с който бисквитите ще станат една идея по-меки и светли)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За декорация:

  • 250 г бял шоколад

  • Нарязани/натрошени орехи, пекани или лешници

  • Сушени червени боровинки

  • Празнични захарни поръски


1. Смесете сухите съставки в купа (брашно + подправки + сода + сол). Пресейте ги.
2. Разбийте маслото и захарта до консистенцията на пухкав крем. Добавете яйцето, ванилията и меласата. Разбъркайте до еднородна консистенция.
3. Прибавете сухите към мокрите съставки на части и омесете меко тесто. Ако тестото се получи прекалено гъсто, добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко. Тестото трябва да е меко, малко лепкаво, но и да държи форма.
4. Покрийте тестото с прозрачно фолио и охладете в хладилник за около 1 час.
5. Загрейте фурната на 175°C. Вземайте от тестото с лъжица и оформяйте топчета с размер на голям орех (около 25-30 грама всяко). Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене, като се стремите да са на около 5 см разстояние едно от друго. Леко ги притиснете с длан.
6. Печете за 10-12 минути, докато краищата стегнат, цветът им стане златист, а в центъра са леко меки. От полученото тесто най-вероятно ще имате две или три партиди, в зависимост от големината на тавата. 
Охладете джинджифиловите бисквити напълно след изпичане.
7. Разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна, след което потапяйте половината на всяка бисквита и/или направете мрежести акценти.
8. Поръсете с натрошени орехи, червени боровинки или други празнични декорации.
9. Оставете бисквитите да стегнат на стайна температура или в хладилник за 5–10 минути. Можете да ги съхранявате в херметически съд при стайна температура до 5 дни.
Е, тези страхотни джинджифилови бисквити вече са готови и можете да им се насладите! Да ви е вкусно!



Снимка: Sara Free

Можете да видите още и рецептите за меденки с тиква и шоколад и домашни шоколадови бисквити.

Коментари