За шоколадовата (тъмна) част:
-
Част от готовото тесто: около 220 г
-
35 г неподсладено какао на прах (приблизително 1/4 ч. ч.)
-
15-25 мл допълнително мляко (ако е нужно)
-
30 г нарязан или разтопен тъмен шоколад (по желание, за по-богат вкус)
За завършек:
- пудра захар за поръсване
- плодове за гарниране
1. Подготовка.
Загрейте фурната на 170°C (горен+долен реотан). Намажете много добре формата за кекс с масло и поръсете леко с брашно пудра или използвайте спрей за печене.
2. Сухи съставки.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта в купа. Оставете настрани.
3. Яйчено-маслена смес.
В дълбока купа разбийте мекото масло и захарта за 3-4 минути, докато се получи бледа, пухкава и кремообразна консистенция.
Добавяйте яйцата едно по едно, разбивайки добре след всяко. Добавете ванилията. Сместа ще стане нежна и въздушна.
4. Смесване на сухите и мокрите съставки.
На три пъти добавете сухите и течните съставки (мляко + кисело мляко) към яйчено-маслената смес. Бъркайте внимателно с шпатула или на ниска скорост с миксер, като целта е да постигнете еднородност, но не и да разбивате дълго. Така ще запазите въздуха в тестото и след това ще получите наистина пухкав кекс.
5. Какаова (шоколадова смес).
Отделете около 1/3 от готовата смес в отделна купа. Добавете какаото, а ако сместа стане твърде гъста, долейте 15-25 милилитра прясно мляко. Ако искате по-богат вкус, разтопете или нарежете на ситно 20-30 грама тъмен шоколад и го разбъркайте в какаовото тесто.
6. Изливане в кексовата форма и печене.
Налейте малко от светлата смес във формата, след това пуснете с лъжица малки части от тъмната смес. Продължавайте да редувате по същия начин, до изчерпване на двете смеси. Вертикалното "заливане" чрез лъжица, при изпичане образува ярък контраст в цялостния мраморен ефект.
За по-мек мраморен ефект, изливайте равномерно и в кръг от какаовата смес и използвайте дървено шишче или нож, като направите 2-3 леки "завъртания". Не прекалявайте.
7. Печене.
Печете 50-55 минути на 170°C. Към 50-тата минута може да направите проба с дървена клечка, която след пробождането трябва да излезе с няколко влажни трохички.
8. Изстиване и изваждане от формата.
Оставете готовия кекс във формата 10-15 минути, след което го обърнете внимателно върху решетка и оставете да изстине напълно (30-40 минути).
9. Декорация.
Поръсете леко пудра захар по повърхността на кекса и ако искате, сервирайте всяка порция с по няколко плодчета около него - боровинки, малини, ягоди и т. н.
Да ви е вкусно!
Може да харесате също:
Коментари
Публикуване на коментар