Мед - бутикова селекция:

Пухкав мраморен кекс с масло



Този пухкав мраморен кекс с масло е онзи уютен домашен кекс, който ухае на ванилия и шоколад още при приготвянето на сместа. Висок, с фина, пухкава текстура и красив мраморен разрез, той е идеален за неделен чай, за празнична маса, за вкусна закуска. Нежно поръсен с пудра захар и сервиран с плодове - чудесен финал, добавящ допълнителен щрих към удоволствието от опитването му.

Вижте как да си приготвите този лесен домашен кекс:


Пухкав мраморен кекс с масло


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
55 мин
Общо време
75 мин
Порции: 10-12 парчета

Необходими продукти:

Блат:

  • 2 1/2 ч. ч. брашно ( приблизително 300 г)

  • 3/4 ч. ч.+ 2 с. л. захар (бяла кристална) - (180 г) 

  • 160 г краве масло (меко, не разтопено) - ≈ 11 с. л.

  • 3 яйца (размер L)

  • около 1/2 ч. ч. прясно мляко - 90 мл

  • 1/4 ч. ч. кисело мляко или заквасена сметана (60 г)- дава мекота (по избор, но препоръчвам)

  • 10-12 г бакпулвер (1 опаковка)

  • 1/2 ч. л. сол 

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За шоколадовата (тъмна) част:

  • Част от готовото тесто: около 220 г

  • 35 г неподсладено какао на прах (приблизително 1/4 ч. ч.)

  • 15-25 мл допълнително мляко (ако е нужно)

  • 30 г нарязан или разтопен тъмен шоколад (по желание, за по-богат вкус)

За завършек:
  • пудра захар за поръсване
  • плодове за гарниране

1. Подготовка.
Загрейте фурната на 170°C (горен+долен реотан). Намажете много добре формата за кекс с масло и поръсете леко с брашно пудра или използвайте спрей за печене.
2. Сухи съставки.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта в купа. Оставете настрани.
3. Яйчено-маслена смес.
В дълбока купа разбийте мекото масло и захарта за 3-4 минути, докато се получи бледа, пухкава и кремообразна консистенция.
Добавяйте яйцата едно по едно, разбивайки добре след всяко. Добавете ванилията. Сместа ще стане нежна и въздушна.
4. Смесване на сухите и мокрите съставки.
На три пъти добавете сухите и течните съставки (мляко + кисело мляко) към яйчено-маслената смес. Бъркайте внимателно с шпатула или на ниска скорост с миксер, като целта е да постигнете еднородност, но не и да разбивате дълго. Така ще запазите въздуха в тестото и след това ще получите наистина пухкав кекс.
5. Какаова (шоколадова смес).
Отделете около 1/3 от готовата смес в отделна купа. Добавете какаото, а ако сместа стане твърде гъста, долейте 15-25 милилитра прясно мляко. Ако искате по-богат вкус, разтопете или нарежете на ситно 20-30 грама тъмен шоколад и го разбъркайте в какаовото тесто.
6. Изливане в кексовата форма и печене.
Налейте малко от светлата смес във формата, след това пуснете с лъжица малки части от тъмната смес. Продължавайте да редувате по същия начин, до изчерпване на двете смеси. Вертикалното "заливане" чрез лъжица, при изпичане образува ярък контраст в цялостния мраморен ефект.
За по-мек мраморен ефект, изливайте равномерно и в кръг от какаовата смес и използвайте дървено шишче или нож, като направите 2-3 леки "завъртания". Не прекалявайте.
7. Печене.
Печете 50-55 минути на 170°C. Към 50-тата минута може да направите проба с дървена клечка, която след пробождането трябва да излезе с няколко влажни трохички.
8. Изстиване и изваждане от формата.
Оставете готовия кекс във формата 10-15 минути, след което го обърнете внимателно върху решетка и оставете да изстине напълно (30-40 минути). 
9. Декорация.
Поръсете леко пудра захар по повърхността на кекса и ако искате, сервирайте всяка порция с по няколко плодчета около него - боровинки, малини, ягоди и т. н.
Да ви е вкусно!

Може да харесате също:

Вдъхновение: Pexels


930x180 Romantic Collection Oscar de la Renta Alibi Eau So Charming ???????? ???? ?? ???? 100 ??.

Коментари