Мед - бутикова селекция:

Домашни фунийки с ванилов крем



Ароматът на току-що изпечени фунийки, които се пукат леко под пръстите ни и крият пухкав ванилов крем отвътре, е примамлив и омагьосващ. Тази рецепта е вдъхновена от старите домашни тетрадки с рецепти, в повечето от които ще срещнем изпитани рецепти за палачинки, кекс с кисело мляко и какао, мекици, бухтички и разбира се, фунийки с крем. Очарованието на тази рецепта е не готовото бутер тесто, което би било прекалено удобна част от нея, а ръчно омесеното, меко и еластично тесто, което след печене става ефирно и златисто. Кремът е класически - с мляко, жълтъци и истинска ванилия. Богат, гладък и ухаещ на детство! 

Домашните фунийки с ванилов крем са перфектни за неделно кафе, празнична трапеза или просто когато искате да зарадвате близките си с нещо специално.


Домашни фунийки с ванилов крем


 Общо подготовка + втасване
25 мин + 80 мин
Време за готвене
22-25 мин
Общо време
130 мин
Порции: 15-16 средни фунийки или 12 по-едри, както на снимката 

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно (тип 500)

  • 7 г суха мая или 20 г прясна

  • 200 мл прясно мляко (леко топло)

  • 80 г захар

  • 1 яйце

  • 1 жълтък (за по-мек цвят и аромат)

  • 80 г разтопено масло

  • Щипка сол

  • 1 ванилия

  • 1 яйце, разбито с 1 с. л. прясно мляко (за намазване)

  • пудра захар за поръсване

За ваниловия крем:

  • 500 мл прясно мляко

  • 4 жълтъка

  • 120 г захар

  • 40 г нишесте (или 3 с. л. брашно)

  • 1 пакетче ванилия или 1 ч. л. ванилов екстракт

  • 40 г масло


1. Приготвяне на тестото:
В купа смесете топлото мляко, маята и 1 ч. л. захар. Оставете течността за 10 минути, за да шупне.
В друга купа разбийте яйцето, жълтъка, захарта, ванилията и солта. Добавете шупналата мая и постепенно брашното. Омесете меко, гладко тесто (около 8-10 минути месене).
След това прибавете на два-три етапа разтопеното масло и доомесете, докато тестото поеме мазнината.
Покрийте го и го оставете да втаса 1 час, докато удвои обема си.
2. Оформяне на фунийките:
Разделете тестото на две части и разточете всяка на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см и размери 35 × 25 см (малко по широка от лист А4).
С нож за пица или остър нож нарежете на ленти с ширина 2 см.
Навивайте спираловидно върху метални формички за фунийки, започвайки от върха, като леко застъпвате краищата. Подредете фунийките върху хартия за печене, на разстояние.
Оставете ги да втасат повторно за 20 минути. Намажете ги с яйце и мляко.
3. Печене:
Печете фунийките в загрята фурна на 180°C за 20-25 минути, докато станат златисти. Извадете ги, оставете ги да изстинат за 5-7 минути и след това внимателно ги извадете от формите.
Охладете ги напълно преди пълнене.
4. Ванилов крем:
Разбийте жълтъците със захарта, добавете нишестето и малко мляко до гладка смес.
Останалото мляко загрейте с ванилията почти до кипване.
На тънка струя прибавете горещото мляко към яйчената смес при постоянно бъркане. Върнете сместа на котлона и бъркайте, докато се сгъсти (за около 3–5 минути).
Свалете крема от огъня, добавете маслото и разбъркайте до пълното му смесване с крема. Покрийте със стреч фолио и оставете да изстине напълно.
5. Сглобяване:
Напълнете охладените фунийки с крем с помощта на пош. Поръсете ги с пудра захар.
Е, вече сте готови да ги сервирате с усмивка! Ако ги оставите да престоят за час-два, те ще са още по-сочни и приятни за похапване, тъй като самите фунийки ще са поели от крема. Да ви е сладко!

Ако сте любители на сладките тестени изкушения, можете да видите още кулинарни идеи от Густо ни е, като пухкави понички с крем и пурички от маслено тесто с пухкав крем Дипломат.

Вдъхновение: RoyBuri/Pixabay

Коментари