Мед - бутикова селекция:

Пържен шаран



Пърженият шаран е едно от най-обичаните традиционни блюда за Никулден - хрупкав отвън, сочен отвътре и с аромат, който веднага връща усещането за домашна топлина и празничност. Приготвя се лесно, но резултатът е впечатляващ. Златиста коричка, ярък вкус и онзи характерен празничен уют, който събира семейството около масата.

Никулден, отбелязван на 6 декември, е един от най-почитаните зимни празници в България, свързан със Свети Николай Чудотворец, който е покровител на моряците, рибарите и семейството. Неслучайно рибата е задължителна на трапезата. Именно шаранът е най-предпочитаният, защото се смята, че той носи благополучие и здраве, защитава дома и привлича късмет за годината.

А сега вижте апетитната и класическа рецепта за пържен шаран!


Пържен шаран


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
20-25 мин
Общо време
35-40 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

• 1 средно голям шаран (1.5–2 кг), почистен и нарязан на шайби
• 120 г бяло брашно
• 2 с. л. царевично брашно (по желание, за по-хрупкава коричка)
• 1 ч. л. сол
• 1/2 ч. л. черен пипер
• 1/2 ч. л. червен пипер
• 1 с. л. лимонов сок за овкусяване
• Олио за пържене (около 300 мл в по-дълбок тиган)

За сервиране:
• резени лимон
• пресен розмарин
• по желание: звездовиден анасон (за декорация)


1. Подготовка на шарана.

Нарежете рибата на шайби с дебелина 2.5-3 см. Подсушете всяко парче много добре, защото това е ключът към хрупкавата коричка. Посолете, поръсете с черен и червен пипер и капнете лимонов сок. Оставете така за 10 минути, за да поеме ароматите.

2. Панировка.

Смесете бялото и царевичното брашно. Потопете всяко парче в сместа, като покривате равномерно. Изтръскайте излишното брашно.

3. Пържене.

Загрейте олиото на средна температура (приблизително степен 6-7 от 9). Подредете парчетата внимателно и пържете около 3-4 минути от всяка страна. Обръщайте само веднъж. Когато коричката стане златиста, хрупкава и леко пухкава, извадете рибата. Отцедете задължително върху кухненска хартия.

4. Поднасяне.

Подредете готовия пържен шаран в голяма чиния. Добавете резени лимон между парчетата и поставете свежи стръкчета розмарин за аромат (по желание). Сервирайте го с картофена салата, например, или сочна салата с червено цвекло, печени червени чушки и моркови.

Добър апетит!


Ако търсите и други рецепти с риба, които да поднесете за Никулден или ежедневното меню, може да видите и предложенията за средиземноморска ципура с чери домати, маслини и билки в чугунен съд или печена сьомга върху картофено пюре със сотирани зеленчуци.



Коментари