Мед - бутикова селекция:

Печена сьомга върху картофено пюре със сотирани зеленчуци



Нежната сьомга с карамелизирана коричка, положена върху пухкаво картофено пюре и обгърната от ароматни сотирани зеленчуци, е от онези ястия, които впечатляват без излишни усилия. Комбинацията от сочна риба, свежи зеленчуци и картофено пюре прави всяка хапка балансирана, топла и изпълнена с вкус. 

Рецептата за печена сьомга върху картофено пюре със сотирани зеленчуци е перфектната рецепта, когато искате нещо елегантно, бързо и без компромис в качеството.


Печена сьомга върху картофено пюре със сотирани зеленчуци


 Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
37-40 мин
Общо време
около 50 мин
Порции: 2

Необходими продукти:

За сьомгата:

  • 2 филета сьомга по 180-200 г

  • 1 с. л. зехтин

  • 1 с. л. мед или кленов сироп (за карамелизация)

  • 1 ч. л. соев сос

  • 1 ч. л. лимонов сок

  • Сол и черен пипер

  • По желание: щипка чесън на прах, щипка сух копър

За картофеното пюре:

  • 500 г картофи

  • 40 г масло

  • 60 мл прясно мляко (може и повече при необходимост)

  • Сол

Сотираните зеленчуци:

  • 2 шепи пресен спанак

  • 1/2 червена чушка

  • 1/2 жълта чушка

  • 1 с. л. масло или зехтин

  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана

  • Сол

  • 1-2 стръка прясен кориандър за финал


1. Мариноване на сьомгата.
Смесете зехтина, меда, соевия сос и лимона. Намажете филетата и ги оставете за 10 минути да поемат ароматите.
2. Приготвяне на пюрето.
Обелете картофите, нарежете ги и ги варете в подходяща тенджера с вода за 25-30 минути до омекване.
Изцедете ги, добавете маслото, млякото и солта.
Пасирайте или намачкайте, докато се получи гладко кремообразно пюре.
3. Сотиране на зеленчуците.
В тиган разтопете маслото. Добавете чесъна, а след 10 секунди - тънко нарязаните чушки. Гответе 3-4 минути.
Добавете спанака и сотирайте до омекване. Посолете леко.
4. Печене на сьомгата.
Загрейте фурната до 210°C.
Запечатайте филетата в тиган с малко мазнина за по 1-2 минути от всяка страна, за да се карамелизират.
Прехвърлете в тава и печете 6-8 минути, докато рибата остане сочна в центъра.
5. Сервиране.
В чиния поставете пухкаво картофено пюре, отгоре сьомгата, а до нея зеленчуците.
Гарнирайте с пресен кориандър, ако обичате, и да ви е вкусно!

Можете да видите и рецептите за пиле с броколи и кремообразен сос на фурна, картофен терин със сметана, сирена и домати или вкусното предложение за полента с гъби. Погрижете се за разнообразното меню у дома! 

Фото вдъхновение: Pixabay

Коментари