Мед - бутикова селекция:

Салата на пластове с шунка, ориз, гъби и царевица



Тази празнична салата на пластове с шунка, ориз, гъби и царевица е от онези рецепти, които впечатляват още с визията си, а след това печелят и с вкуса. Нежна, балансирана и богата на текстури, тя съчетава кремообразна мекота, леко сладка нотка от царевицата и плътност от гъбите, ориза и шунката. Поднесена ефектно върху голяма чиния, салатата е идеален избор за празничната трапеза – лесна за приготвяне, но достатъчно елегантна, за да се превърне в акцент на масата.


Салата на пластове с шунка, ориз, гъби и царевица


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене + сглобяване
20 мин + 15 мин
Общо време
60 мин + около 2 часа охлаждане
Порции: 6-8 (в ринг Ø18-20 см или малка квадратна форма)

Необходими продукти:
  • 250 г шунка, нарязана на дребни кубчета

  • 300 г консервирани гъби (печурки), отцедени и нарязани

  • 150 г ориз (среднозърнест - тип "Балдо", "Кристал", "Ризо")

  • 200 г консервирана царевица, отцедена

  • 4 твърдо сварени яйца

  • 200-250 г майонеза

  • Сол – на вкус

  • Черен пипер – по желание

За декорация (както на снимката):

  • Мариновани резени люти чушки (pepperoncini или подобни)

  • Резени гъби

  • Пресен розмарин или магданоз


1. Подготвяне на продуктите:
Сварете яйцата, охладете ги и ги настържете – отделно белтъци и отделно жълтъци.
Измийте ориза в студена вода 2-3 пъти, докато водата стане бистра. Сварете го в подсолена вода (1,2-1,5 литра) с 1 чаена лъжица сол. Варете до пълна готовност, като зрънцата трябва да са меки, но и цели. Отцедете добре и изплакнете бързо със студена вода - това спира готвенето и запазва структурата. След това оставете ориза да се охлади напълно.
След охлаждане смесете ориза с 1 1/2 - 2 супени лъжици майонеза и щипка-две сол, ако е нужно.
2. Сглобяване (отдолу нагоре) във форма с отделящ се ринг или само в ринг:
1-ви слой: шунка 👉 леко я притиснeте и намажeте с тънък слой майонеза.
2-ри слой: ориз 👉 не притискайте прекалено, за да не го смачквате.
3-ти слой: царевица 👉 и отново тънък слой майонеза.
4-ти слой: гъби 👉 леко овкусете с черен пипер и майонеза.
5-ти слой: настъргани белтъци 👉 поръсете с щипка сол + малко майонеза върху тях.
6-ти слой: завършване с настъргани жълтъци (без майонеза).

3. Декорация.
Подредете кръг от нарязани зелени маслини по ръба, сложете резенчета от маринованите гъби в центъра и украсете с магданоз, копър или друга зелена подправка по желание. Вместо зелени маслини, може да използвате черни маслини, ленти изпечени червени чушки или друга съставка, в зависимост от предпочитанията ви.
4. Охлаждане.
Приберете готовата салата в хладилник за поне 2 часа, за да се стегне и да се слеят всички вкусове.
Добър апетит!

В Густо ни е ще намерите и още много идеи за салати и предястия, които са подходящи за всеки празничен повод. Може да видите идеите ни за немска картофена салата, класическа салата Оливие и топки от крема сирене с чедър, магданоз и корнфлейкс.


Коментари