Тази празнична салата на пластове с шунка, ориз, гъби и царевица е от онези рецепти, които впечатляват още с визията си, а след това печелят и с вкуса. Нежна, балансирана и богата на текстури, тя съчетава кремообразна мекота, леко сладка нотка от царевицата и плътност от гъбите, ориза и шунката. Поднесена ефектно върху голяма чиния, салатата е идеален избор за празничната трапеза – лесна за приготвяне, но достатъчно елегантна, за да се превърне в акцент на масата.
Салата на пластове с шунка, ориз, гъби и царевица
Време за готвене + сглобяване
20 мин + 15 мин
Общо време
60 мин + около 2 часа охлаждане
Порции: 6-8 (в ринг Ø18-20 см или малка квадратна форма)
Необходими продукти:
-
250 г шунка, нарязана на дребни кубчета
-
300 г консервирани гъби (печурки), отцедени и нарязани
150 г ориз (среднозърнест - тип "Балдо", "Кристал", "Ризо")
-
200 г консервирана царевица, отцедена
-
4 твърдо сварени яйца
-
200-250 г майонеза
-
Сол – на вкус
-
Черен пипер – по желание
За декорация (както на снимката):
1. Подготвяне на продуктите:
Сварете яйцата, охладете ги и ги настържете – отделно белтъци и отделно жълтъци. Измийте ориза в студена вода 2-3 пъти, докато водата стане бистра. Сварете го в подсолена вода (1,2-1,5 литра) с 1 чаена лъжица сол. Варете до пълна готовност, като зрънцата трябва да са меки, но и цели. Отцедете добре и изплакнете бързо със студена вода - това спира готвенето и запазва структурата. След това оставете ориза да се охлади напълно.
След охлаждане смесете ориза с 1 1/2 - 2 супени лъжици майонеза и щипка-две сол, ако е нужно.
2. Сглобяване (отдолу нагоре) във форма с отделящ се ринг или само в ринг:
1-ви слой: шунка 👉 леко я притиснeте и намажeте с тънък слой майонеза.
2-ри слой: ориз 👉 не притискайте прекалено, за да не го смачквате.
3-ти слой: царевица 👉 и отново тънък слой майонеза.
4-ти слой: гъби 👉 леко овкусете с черен пипер и майонеза.
5-ти слой: настъргани белтъци 👉 поръсете с щипка сол + малко майонеза върху тях.
6-ти слой: завършване с настъргани жълтъци (без майонеза).
3. Декорация.
Подредете кръг от нарязани зелени маслини по ръба, сложете резенчета от маринованите гъби в центъра и украсете с магданоз, копър или друга зелена подправка по желание. Вместо зелени маслини, може да използвате черни маслини, ленти изпечени червени чушки или друга съставка, в зависимост от предпочитанията ви.4. Охлаждане.
Приберете готовата салата в хладилник за поне 2 часа, за да се стегне и да се слеят всички вкусове.Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар