Мед - бутикова селекция:

Шоколадов кекс с орехи и фъстъци



Този шоколадов кекс с орехи и фъстъци е от онези десерти, които впечатляват с визия, но печелят завинаги с вкус. Плътен, сочен и наситено шоколадов, с щедро количество ядки във всяка хапка – идеален за кафе, закуска или уютен следобед у дома, а защо не и за празник! Толкова е лесен за приготвяне, че всеки път бихте го приготвяли с удоволствие.


Шоколадов кекс с орехи и фъстъци


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
55 мин
Общо време
110 мин
Порции: 8-10 парчета

Необходими продукти:

Сухи съставки:

  • 2 ч. ч. бяло брашно (≈ 260 г)

  • 1/2 ч. ч. натурално какао (≈ 50 г)

  • 1 ч. ч. захар (≈ 200 г)

  • 1 ч. л. сода бикарбонат

  • 1/2 ч. л. бакпулвер

  • щипка сол

Течни съставки:

  • 2 яйца (стайна температура)

  • 1/2 ч. ч. олио (≈ 120 мл)

  • 1 ч. ч. кисело мляко или прясно мляко (≈ 240 мл)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Ядки:

  • 1/2 ч. ч. орехи, едро нарязани или цели

  • 1/2 ч. ч. фъстъци (солени или сурови)

  • 2-3 с. л. филирани бадеми (за отгоре)


1. Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор).
2. Подгответе форма за кекс. Може да я покриете с хартия за печене или да я намажете с мазнина, поръсвайки съвсем малко брашно.
3. В голяма купа смесете всички сухи съставки.
4. В отделна купа разбийте леко яйцата, добавете олиото, млякото и ванилията.
5. Прибавете течните към сухите съставки и разбъркайте само до хомогенност. Ако искате, в момента на разбъркването можете да добавите 50 грама начупен шоколад за още по-интензивен шоколадов вкус.
6. Добавете част орехите и фъстъците в сместа (по желание), разбъркайте внимателно. Можете да разпределите всички ядки, когато поръсвате и бадемите, като ги притиснете така, че леко да потънат.
7. Изсипете сместа във формата.
8. Поръсете отгоре филираните бадеми и леко ги притиснете.
9. Печете шоколадовия кекс за 50–55 минути, като към края на печенето направете проба с пробиване с клечка (тънко шишче или клечка за зъби). Суха клечка с няколко влажни трохи е идеалният резултат.
10. Оставете десерта да изстине 15 минути във формата, а после извадете върху решетка. 
Да ви е сладко!


Снимка: Dee Dave/Pexels
World Best Chocolates

Коментари