Този шоколадов кекс с орехи и фъстъци е от онези десерти, които впечатляват с визия, но печелят завинаги с вкус. Плътен, сочен и наситено шоколадов, с щедро количество ядки във всяка хапка – идеален за кафе, закуска или уютен следобед у дома, а защо не и за празник! Толкова е лесен за приготвяне, че всеки път бихте го приготвяли с удоволствие.
Шоколадов кекс с орехи и фъстъци
Необходими продукти:
Сухи съставки:
Течни съставки:
-
2 яйца (стайна температура)
-
1/2 ч. ч. олио (≈ 120 мл)
-
1 ч. ч. кисело мляко или прясно мляко (≈ 240 мл)
-
1 ч. л. ванилов екстракт
Ядки:
-
1/2 ч. ч. орехи, едро нарязани или цели
-
1/2 ч. ч. фъстъци (солени или сурови)
-
2-3 с. л. филирани бадеми (за отгоре)
1. Загрейте фурната на 170°C (без вентилатор).
2. Подгответе форма за кекс. Може да я покриете с хартия за печене или да я намажете с мазнина, поръсвайки съвсем малко брашно.
3. В голяма купа смесете всички сухи съставки.
4. В отделна купа разбийте леко яйцата, добавете олиото, млякото и ванилията.
5. Прибавете течните към сухите съставки и разбъркайте само до хомогенност. Ако искате, в момента на разбъркването можете да добавите 50 грама начупен шоколад за още по-интензивен шоколадов вкус.
6. Добавете част орехите и фъстъците в сместа (по желание), разбъркайте внимателно. Можете да разпределите всички ядки, когато поръсвате и бадемите, като ги притиснете така, че леко да потънат.
7. Изсипете сместа във формата.
8. Поръсете отгоре филираните бадеми и леко ги притиснете.
9. Печете шоколадовия кекс за 50–55 минути, като към края на печенето направете проба с пробиване с клечка (тънко шишче или клечка за зъби). Суха клечка с няколко влажни трохи е идеалният резултат.
10. Оставете десерта да изстине 15 минути във формата, а после извадете върху решетка.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар