Мед - бутикова селекция:

Пиле с броколи и кремообразен сос на фурна



Понякога най-вкусните ястия се раждат от простички продукти, приготвени с малко въображение и любов. Такъв е случаят и с това изкушаващо ястие с пилешко и броколи в нежна прегръдка от кремообразен сос, покрито със златиста, хрупкава коричка.

Рецептата за пиле с броколи и кремообразен сос на фурна е вдъхновена от класическия Chicken Divan – популярно американско ястие, създадено през 50-те години на XX век в нюйоркския хотел "Divan Parisien". Днес то се приготвя в безброй варианти, но винаги носи онзи уютен вкус на домашна кухня, който стопля и най-обикновената вечер.
Лесна, питателна и ароматна, тази запеканка е перфектният избор за семейна вечеря или топъл обяд през седмицата или през уикенда.

Пиле с броколи и кремообразен сос на фурна


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
35-40 мин
Общо време
60 мин
Порции: 4-6

Необходими продукти:
  • 500 г пилешко филе (или обезкостени бутчета, нарязани на кубчета)

  • 1 голяма глава броколи (около 500 г)

  • 2 с. л. масло

  • 2 с. л. брашно

  • 400 мл прясно мляко

  • 200 мл готварска сметана (поне 20–25% масленост)

  • 100 г настърган кашкавал или чедър

  • 1 ч. л. горчица (по желание)

  • Сол и черен пипер на вкус

  • 2 с. л. зехтин или олио

  • 1/2 чаша (чаена) галета или пълнозърнести трохи (може и panko)

  • Щипка индийско орехче (по желание)


1. Подготовка на пилето:
Нарежете пилешкото месо на хапки, овкусете със сол и черен пипер и запържете леко в зехтина до златисто. Прехвърлете в тава.
2. Подготовка на броколите:
Разделете главата броколи на розички и ги бланширайте за 3–4 минути във вряща подсолена вода. Отцедете и добавете при пилешкото месо.
3. Приготвяне на соса:
В тенджерка разтопете маслото на средна температура, добавете брашното и разбърквайте до златист цвят.
Постепенно налейте млякото и сметаната, като бъркате, докато сосът се сгъсти.
Прибавете половината от кашкавала, горчицата и щипка индийско орехче.
4. Сглобяване:
Залейте пилето и броколите със соса, разбъркайте внимателно.
Поръсете отгоре с останалия кашкавал и галетата.
5. Печене:
Изпечете ястието в загрята фурна на 190°C за 25–30 минути, докато повърхността стане златиста и хрупкава.
Поднесете с ориз, киноа или свежа салата. Ако желаете по-интензивен вкус, добавете малко настърган пармезан в соса.
Добър апетит!

Ако обичате разнообразните рецепти с пилешко, вижте още пилешко Терияки, пилешко сувлаки с дзадзики сос или идеята за вкусно ризото с пилешко

Коментари