Пататникът е едно от онези български ястия, които носят духа на Родопите още от първата хапка. Простичък като продукти, но уникален като вкус, той съчетава настъргани картофи, подправки и ароматно масло в златиста, сочна и запомняща се плънка. Приготвянето му у дома изпълва кухнята с уютен аромат, а резултатът е ястие, което е еднакво подходящо както за бърза вечеря, така и за уикенд трапеза със семейството. В тази рецепта ще ти покажа как да направиш бърз родопски пататник в тава с хрупкава коричка и нежна среда - точно като истински родопски специалитет.
Бърз родопски пататник в тава
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
60 мин
Общо време
75 мин
Порции: 6-8
Необходими продукти:
1.2 кг картофи, обелени и настъргани
2 глави кромид лук, нарязани на ситно
3 яйца
5 с. л. брашно (може и с лъжица грис за допълнителна структура)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. джоджен (може и малко повече)
150 г сирене (по избор) - натрошено (опция за по-богат вкус)
50 мл олио (за сместа)
30 г масло (за намазване на тавата + отгоре преди печене)
1. Настържете картофите на едро ренде. Изцедете леко с ръце, без да ги изсушавате напълно.
2. В голяма купа смесете настърганите картофи с лука, яйцата, брашното, подправките, сиренето и олиото.
Разбъркайте добре до хомогенна лепкава смес.
3. Намажете тавата щедро с масло. Изсипете сместа и притиснете добре с лъжица, за да се оформи равномерен слой.
По желание: нарежете парченца масло отгоре за златиста и хрупкава коричка.
4. Печете в предварително загрята фурна на 190°C (без вентилатор) за около 50–60 минути или докато горната кора стане златиста и хрупкава.
Ако искате да е по-запечен отдолу, след изпичане може да го обърнете върху друга тава и да запечете за още 10 минути.
Добър апетит!
В допълнение към рецептата за родопски пататник в тава, в Густо ни е ще намерите и много други традиционни рецепти за апетитни ястия. Вижте рецептите за пълнени чушки с кайма и ориз, класически зелеви сарми с кайма и ориз и свинска кавърма с гъби, чушки и моркови.

Коментари
Публикуване на коментар