Ароматът на готвено кисело зеле и подправки винаги ни връща към уютни спомени от зимните дни у дома. Българските сарми са повече от вкусно ястие - те са топлина, традиция и вкус, предавани от поколение на поколение. На Бъдни вечер в повечето български домове се приготвят традиционни постни сарми с кисело зеле, но киселото зеле е чудесен тандем и с месо, независимо дали нарязано на апетитни парчета или във вид на кайма. В обикновен делничен ден или в почивен ден в края на работната седмица, това ястие винаги събира семейството около масата с усмивка.
Вижте как да си приготвите тези класически зелеви сарми с кайма и ориз:
Класически зелеви сарми с кайма и ориз
-
1 средна кисела зелка (или 12–14 големи листа)
-
500 г кайма (смес от свинско и телешко)
-
1 ч. ч. ориз
-
2 глави лук, ситно нарязани
-
2 моркова - настъргани или нарязани на малки кубчета
-
1/2 ч. ч. доматен сок или настъргани домати
-
1 ч. л. червен пипер
-
1 ч. л. чубрица
-
1 ч. л. риган
-
сол и черен пипер на вкус
-
4–5 с. л. олио (или 2 с. л. мас)
-
около 2 1/2 чаши зелев сок или гореща вода (или в комбинация)
Добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби и промени цвета си.
Сложете ориза (почистен, измит и отцеден), червения пипер, подправките и доматите. Гответе за 5-6 минути така, а след това налейте около 2/3 чаена чаша вода и варете на умерен огън, докато оризът набъбне и поеме течността.
На дъното на дълбока тенджера или глинен съд сложете малко мазнина (1-2 супени лъжици), а след това го покрийте добре с нарязани остатъци от киселото зеле или 4-5 листа. След това подредете отгоре сармите плътно една до друга.
Покрийте отгоре с чиния, за да не се развият. Варете на тих огън около 75-80 минути или печете на 180°C за около 1 час, докато сармите омекнат и сосът се сгъсти. Имайте предвид, че ако готвите ястието в глинен гювеч на фурна, той се поставя в нея студен и тогава се включва.

Коментари
Публикуване на коментар