Мед - бутикова селекция:

Класически зелеви сарми с кайма и ориз



Ароматът на готвено кисело зеле и подправки винаги ни връща към уютни спомени от зимните дни у дома. Българските сарми са повече от вкусно ястие - те са топлина, традиция и вкус, предавани от поколение на поколение. На Бъдни вечер в повечето български домове се приготвят традиционни постни сарми с кисело зеле, но киселото зеле е чудесен тандем и с месо, независимо дали нарязано на апетитни парчета или във вид на кайма. В обикновен делничен ден или в почивен ден в края на работната седмица, това ястие винаги събира семейството около масата с усмивка. 

Вижте как да си приготвите тези класически зелеви сарми с кайма и ориз:


Класически зелеви сарми с кайма и ориз


 Общо подготовка
25-30 мин
Време за готвене
90-100 мин
Общо време
около 130 мин
Порции: 6

Необходими продукти:
  • 1 средна кисела зелка (или 12–14 големи листа)

  • 500 г кайма (смес от свинско и телешко)

  • 1 ч. ч. ориз

  • 2 глави лук, ситно нарязани

  • 2 моркова - настъргани или нарязани на малки кубчета

  • 1/2 ч. ч. доматен сок или настъргани домати

  • 1 ч. л. червен пипер

  • 1 ч. л. чубрица

  • 1 ч. л. риган

  • сол и черен пипер на вкус

  • 4–5 с. л. олио (или 2 с. л. мас)

  • около 2 1/2 чаши зелев сок или гореща вода (или в комбинация)


1. Подготовка на зелето:
Разделете листата и ако жилите са твърди, ги изрежете леко.
2. Приготвяне на плънката:
В тенджера загрейте олиото на средна температура и запържете лука и морковите до златисто.
Добавете каймата и бъркайте, докато се раздроби и промени цвета си.
Сложете ориза (почистен, измит и отцеден), червения пипер, подправките и доматите. Гответе за 5-6 минути така, а след това налейте около 2/3 чаена чаша вода и варете на умерен огън, докато оризът набъбне и поеме течността.
3. Оформяне на сармите:
Ако листата от киселото зеле са твърде големи, разрежете ги на две. Във всеки лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте стегнато като пакет.
На дъното на дълбока тенджера или глинен съд сложете малко мазнина (1-2 супени лъжици), а след това го покрийте добре с нарязани остатъци от киселото зеле или 4-5 листа. След това подредете отгоре сармите плътно една до друга.
4. Готвене:
Залейте със зелев сок (или вода), колкото да се покрият сармите.
Покрийте отгоре с чиния, за да не се развият. Варете на тих огън около 75-80 минути или печете на 180°C за около 1 час, докато сармите омекнат и сосът се сгъсти. Имайте предвид, че ако готвите ястието в глинен гювеч на фурна, той се поставя в нея студен и тогава се включва.
5. Поднасяне:
Сервирайте зелевите сарми топли, като към всяка порция можете да добавите по една супена лъжица гъсто кисело мляко, както се прави в много райони на България.
Добър апетит!

В Густо ни е ще намерите и още много традиционни рецепти и безценни идеи за домашното меню. Не забравяйте да опитате апетитната свинска кавърма с гъби, чушки и моркови, постните лозови сарми с ориз, вкусните традиционни мекици с мая или чудесната баница със спанак и сирене.

Коментари